Вільне володіння зброєю: чи готові українці та досвід інших країн

Вільне володіння вогнепальною зброєю – це право на самозахист чи шлях до анархії? Це питання вже упродовж десятиліть викликає дискусії. Є як прихильники та і противники вільного володіння вогнепальною зброєю.

На практиці до 23 лютого 2022 року лише Україна залишалася єдиною державою в Європі, в якій був відсутній закон для врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї. І саме напередодні повномасштабного вторгнення РФ на територію України, 23 лютого 2022 року на першому читанні було ухвалено законопроєкт №5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю».

Зазначений закон про вільне володіння зброєю передбачав лібералізацію володіння зброєю для громадян, зокрема, розширював перелік осіб, які можуть отримати дозвіл. А також створення спеціального реєстру обліку цивільної вогнепальної зброї, посилюючи вимоги до осіб, які хочуть стати власниками. Розглянемо, яка думка українців та досвід других країн, які вже “дали зелене світло” на вільне володіння зброєю.

Яка думка українців щодо вільного володіння вогнепальною зброєю?

Цей законопроєкт сприйняли неоднозначно. Особливо різко суспільство відреагувало на те, що кожна людина з дозволом може мати короткоствольну вогнепальну зброю у громадських місцях. Але, на тлі війни в Україні дедалі більше громадян почали позитивніше ставитися до можливості стати власником вогнепальної зброї.

Доказом цього стало опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» у травні 2022 року. На 50% зросла кількість людей, які підтримують право на вогнепальну зброю. Ініціативу підтримує 58%, проти виявилися 39%. Це єдиний випадок за всю історію незалежної України, коли кількість прихильників перевершила кількість противників.

Тобто, більшість громадян почали позитивно ставитися. Ті, хто був проти, аргументували це тим, що збільшиться кількість випадків використання зброї під час вирішення конфліктів, що виникли на побутовому рівні. У тому числі збільшиться кількість вбивств та самогубств.

Чи це так, розглянемо на досвіді інших країн, у яких давно дозволено кожній людині, яка має дозвіл, носити вогнепальну зброю.

Як в інших країнах ставляться до вільного володіння вогнепальною зброєю?

Коли йдеться про вогнепальну зброю, одразу на думку спадає досвід США, де на рівні Конституції дозволено мати та носити з собою вогнепальну зброю. Навіть той факт, що регулярно використовується зброя при побутових конфліктах, суспільство продовжує виборювати своє право на самозахист.

Ті, хто виступає проти вогнепальної зброї, часто аргументують це тим, що у США відбуваються масові розстріли, зокрема підлітками у школах. Але треба розуміти, що розстріли відбуваються за допомогою помпових рушниць та карабінів, які й зараз дозволені в Україні з 21 року, якщо отримати відповідний дозвіл.

Якщо брати до уваги досвід європейців, які ближчі до нас за менталітетом, то можна побачити таку картину:

у Польщі після ухвалення закону про дозвіл громадянам купувати та носити з собою вогнепальну зброю злочинність знизилася на 34%; в Естонії короткоствольна зброя була дозволена з 1992 року, після чого злочинність знизилася на 80%; після аналогічних ініціатив у Словенії злочинність знизилася на 50%.

Якщо ще брати аргументи "За", то в цих країнах кількість вбивств знизилася на 20-22%. Позитивна тенденція в кожній країні.

Висновок

Очевидно, що вільне володіння вогнепальною зброєю лише позитивно впливає на загальну ситуацію. Знижується криміногенна ситуація, а кожна людина почувається в безпеці.

У законі має бути чітко прописано, що якщо громадянин, до прикладу, вирішив купити автомат АК-74, він зобов'язується відповідально до нього ставитися, зберігати його в спеціальному відведеному сейфі, а також забезпечувати належний догляд, щоб уникнути нещасних випадків. Мінімально купити набір для чистки АК 74, щоб уникнути осічок та клину зброї.

За правильного підходу від вільного володіння зброєю виграють усі. Важливо розуміти, що люди криміногенного світу і так уже давно мають вогнепальну зброю, а закон лише дасть право на самозахист себе та своїх близьких для кожного з нас.


Переглядів: 768
Поширень: 0

Останні новини