В Музеї Вінниці презентували унікальний документ кінця ХІХ століття та розповіли історію Вінницького реального училища

Співробітники Мезую Вінниці опублікували унікальний документ кінця ХІХ століття – план двох земельних ділянок Вінницького реального училища та розповіли історію будівництва цього навчального закладу. 

"Як бачимо на плані, перша ділянка включає приміщення самого училища, «училищний двір» та великий сад. Навпроти, через вулицю Велику Садову (нині Театральна) розташовувалася друга ділянка землі, призначена для «будівництва квартир службовців при училищі»", - зазначають вінницькі музейники.

Загальна площа обидвох ділянок – 1 десятина 811 квадратних саженів, що дорівнює приблизно 12,6 квадратним кілометрам. Зі сходу, півдня та заходу територія училища була оточена приватними володіннями.

В Музеї Вінниці розповіли, що приміщення для Вінницького реального училища спорудили 1888 року за проєктом архітектора Миколи Чекмарьова та коштом купця Вайнштейна. Наступного року за проєктом архітектора Краузе до споруди добудували ліве крило. З 1890 року тут почало діяти училище, переведене з Могилева-Подільського. Це був середній навчальний заклад, де вивчали загальноосвітні та природничі дисципліни, фізику, математику та іноземні мови. Училище припинило свою діяльність у 1920 році, а нині тут розташований Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету.

Будівлю на частині другої земельної ділянки училища звели у 1889 році за проєктом вже згаданого архітектора Краузе. Це був двоповерховий цегляний будинок, де в подальшому розташували архів та канцелярію реального училища. У 1960-х роках тут здійснили надбудову третього поверху та частково перепланували приміщення. У будинку містився обласний комітет комсомолу, а згодом редакція газети «Комсомольське плем’я».

Оригінал плану земельних ділянок Реального училища зберігається у фондах Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. Заболотного. Висловлюємо щиру вдячність Андрію Янченку за допомогу в отриманні відсканованої копії цього документа.



Переглядів: 689
Поширень: 0

Останні новини