Запобігання грипу у Вінниці: безкоштовні щеплення та пільги

Муніципальна програма "Здоров'я вінничан" надає пільги щодо вакцинації від грипу для мешканців Вінницької територіальної громади. Ця програма покриває половину вартості грипової вакцини для всіх громадян, включаючи тих, хто має статус ВПО. Дітям без батьківського піклування та дітям з інвалідністю надають безкоштовні щеплення. Щоб отримати щеплення, потрібно звернутися до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста після консультації зі сімейним лікарем. Ця програма діє в рамках ініціативи "Вінничани важливі".

Грип - це серйозне та дуже заразне захворювання, яке може призвести до госпіталізації або навіть смерті. Ефективним засобом профілактики грипу є вакцинація. Щоб отримати щеплення від грипу, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Наразі в Вінниці використовується чотирикомпонентна вакцина "Джисі Флю".

Департамент охорони здоров'я наголошує, що вакцинуватися можуть як дорослі, так і діти віком від 6 місяців, якщо у них немає медичних протипоказань для щеплень. Діти віком до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на грип, повинні отримати дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усі інші можуть отримати одну дозу. Імунітет після щеплення розвивається протягом кількох тижнів, і зазвичай за два тижні після щеплення можна бути захищеним від грипу.

Крім того, фахівці департаменту охорони здоров'я ВМР рекомендують першочергово вакцинуватися наступним категоріям громадян:

Медичним працівникам, які мають вищий ризик захворіти на грип через особливості своєї професії. Вагітним жінкам, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності. Особам літнього віку, імунітет яких із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли людині за 65. Пацієнтам із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується. Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

«Вакцинація як засіб профілактики від грипу не дає 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє, щеплення не є панацеєю, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, – Проте вакцинована людина перенесе захворювання легше. Також варто запам’ятати, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками – хибна думка відповідно до затверджених протоколів лікування».

Для того, аби вакцинуватись необхідно звернутись до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста у робочі дні з 09.00 до 17.30 год.



Переглядів: 956
Поширень: 0

Останні новини