Народжуваність в Україні може побити антирекорд і впасти до найнижчого рівня у світі

В Україні за перші 6 місяців 2023 року народжуваність знизилася на 28% порівняно з аналогічним періодом до повномасштабної війни. Це рекордне падіння показника з моменту здобуття Україною незалежності 1991 року.  

Про це пише The Wall Street Journal. 

В Україні рівень народжуваності був одним із найнижчих у Європі ще до повномасштабного вторгнення Росії. Зараз показник, за прогнозами українських демографів, може стати найнижчим у світі. 

За негативним сценарієм, населення України може скоротитися до 30 млн протягом наступних двох десятиліть порівняно з 43 млн напередодні вторгнення РФ, вважає фахівець Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Олександр Гладун.

Як йдеться у матеріалі, рівень народжуваності в України почав падати (на 12%) ще після окупації Криму 2014 року. Однак після початку повномасштабної війни коефіцієнт народжуваності взагалі впав до 1,2. Це при тому, що для підтримки чисельності населення цей показник має становити 2,1 дитини на одну жінку.

Через повномасштабну війну мільйони жінок із дітьми були змушені залишити країну, а чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд, тож багато пар були фізично розділені, а інші відкладають народження дітей.



Переглядів: 831
Поширень: 0

Останні новини