Проєкт з інклюзивного благоустрою: Німецьке товариство (GIZ) сприяє створенню безбар'єрного середовища на вул. Театральній

У місті Вінниця за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) впроваджується експериментальний проект, спрямований на полегшення доступу та створення безбар'єрного середовища. Цей проект включає в себе ремонт 14 бардюрних пандусів та заміну 5 водовідвідних лотків на вулиці Театральній. Всі ці роботи фінансуються іноземними партнерами та проводяться в рамках спільного проекту Вінницької міської ради та громадської організації "Гармонія" з метою покращення інклюзивності міста.

Минулого тижня розпочалися роботи з благоустрою на перехресті вулиць Театральна та Магістратська у Вінниці. Підприємці, які працюють над цим проектом, розпочали облаштовувати пониження тротуаріві біля пішохідного переходу, забезпечуючи відповідність будівельним стандартам і потребам всіх маломобільних груп. Це означає, що ця ініціатива спрямована на полегшення переміщення не лише людям, які користуються кріслами колісними, але й тим, у кого є проблеми із зором, а також батькам з дитячими візочками та іншими.

Представник КП "Агенція просторового розвитку" Максим Кравчук підкреслив, що цей проект є продовженням системної роботи щодо створення безбар'єрного середовища в місті, яке відповідає стратегічним цілям, визначеним у "Стратегії 3.0" та важливим ініціативі Вінничани важливі.

«Реконструкції вулиць міста, в ході якої вуличний простір адаптується до потреб маломобільних громадян, створення повністю безбар’єрного середовища є дуже тривалим процесом, адже вимагає великих капіталовкладень і часу. Зважаючи на виклики, які постають перед місцевими бюджетами в умовах війни, та актуальність теми інклюзивності простору, відповідні завдання мають вирішуватись не тільки в ході комплексних реконструкцій, а і в межах поточного ремонту тротуарів. Саме таке спрямування має проєкт, який ми сьогодні реалізовуємо на вул. Театральній за фінансової підтримки німецької урядової компанії GIZ», – каже Максим Кравчук.

За його словами, розробка концепції пілотного проєкту з міжнародними партнерами розпочалася в січні 2023 року. Агенція просторового розвитку співпрацювала з Інститутом розвитку міст, департаментом комунального господарства і благоустрою Вінницької міської ради та громадською організацією "Гармонія". Після проведеного обстеження вулиці Театральної були виявлені найбільш проблемні ділянки, зокрема, нормативно не відповідні бордюрні пандуси (або їх відсутність), пошкоджені ділянки або відкриті бетонні водовідвідні лотки. В планах наразі облаштування 14 безбар'єрних спусків та заміна 5 відкритих бетонних водовідвідних лотків на тротуарах.

«Однією із задач пілотного проєкту є пошук і тестування рішень, які можуть стати стандартом для системного застосування на вулицях міста, а також відпрацювання алгоритмів контролю за якістю робіт. Впоратись плануємо до завершення осені», – зазначив представник КП «Агенція просторового розвитку».

Співпраця Вінниці із німецькою урядовою компанією GIZ в межаж проєкту Integrated Urban Development in Ukraine розпочалась у 2021 році. Було організовано дослідження стану тротуарів та вхідних груп у житлові та громадські будівлі у м. Вінниця.



Переглядів: 700
Поширень: 0

Останні новини