У Вінниці запроваджено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту: що це означає

Вінницька міська рада запровадила мораторій на публічне використання російськомовних культурних продуктів на території громади. Рішення прийнято в рамках захисту української культурної ідентичності та мови в умовах війни. Очільник громади пояснив, що такий крок необхідний для захисту вітчизняного інформаційного простору від впливів держави-агресора і для нагадування про важливість збереження культурної спадщини та історичної пам'яті.

«Музика, книги, телепрограми, вистави, фільми та серіали російського виробництва і російською мовою на вулицях та у громадському просторі міста під забороною. Символічно, що це рішення сесія прийняла 27 жовтня – у День української писемності та мови. У цих питаннях компромісу бути не може. Війна довела: мова має значення», – підкреслив міський голова Сергій Моргунов.

Вінницька міська рада прийняла це рішення з метою захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора, враховуючи численні звернення жителів Вінницької міської територіальної громади. Це рішення відповідає законам України, зокрема, «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і «Про культуру». Рішення полягає в запровадженні мораторію на публічне використання російськомовних культурних продуктів у будь-яких формах на території Вінницької міської територіальної громади. Це означає, що будь-які дії, такі як виконання, показ, демонстрація чи сповіщення російськомовних культурних продуктів (культурні блага і культурні цінності, що створені та/або використовуються за допомогою російської мови), тепер обмежені цим мораторієм.



Переглядів: 499
Поширень: 0

Останні новини