Ще не збудовану квартиру вперше в історії України внесли в реєстр речових прав: що це змінює

Квартиру, яку ще не збудували, вперше в історії України внесли в Державний реєстр речових прав (ДРРП), повідомляє очільниця комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Це перший випадок реєстрування спеціальних майнових прав на майбутні обʼєкти нерухомості, що стало можливим завядки відповідному закону, який схвалили в серпні 2022 року. Він має сприяти прозорому веденню бізнесу забудовниками, зокрема, убезпечити від нових недобудов, а також захистити людей, які інвестують в нерухомість.

Тепер продавати житло, гаражні бокси, паркомісця та інші приміщення без спеціальних майнових прав і повного пакету інформації про будівництво буде неможливо.

Щоб зареєструвати спецівльне майнове право потрібно буде створити певні документи в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). «Раніше забудовники не реєстрували його в державних реєстрах і це призводило до корупційних схем, обману людей, які вкладали свої кошти у будівництво, а також до повторних продажів одного й того ж житла», – каже ініціаторка законопроєкту Олена Шуляк.

Закон «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» ухвалили 15 серпня 2022 року, однак перший прецедент реєстрації житла за спеціальними майновими правами зареєстрували тільки наприкінці жовтня 2023 року.

Спеціальне майнове право є різновидом майнового права й дозволяє володіти й розпоряджатися об’єктом незавершеного будівництва або майбутнім об’єктом нерухомості.


Теги: Україна

Переглядів: 625
Поширень: 0

Останні новини