НБУ випустив пам’ятну монету "Українська мова"

У День української писемності та мови Національний банк України ввів у обіг срібну пам’ятну монету "Українська мова".

Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

"Срібна пам’ятна монета, яку ми вводимо сьогодні в обіг, відображає унікальність та феноменальність української мови. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю", – наголосив заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

Про дизайн пам’ятної монети

Пам’ятна монета "Українська мова" виготовлена зі срібла, має номінал 10 гривень. Її тираж – до 5 тисяч штук. Вона продовжує серію "Духовні скарби України".

Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

На її аверсі розміщено:

стилізовану літеру "Ї" із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, у центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру з контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо (як символ дому та оберіг родини).
Пам'ятна монета "Українська мова", 27 жовтня 2023 року, фото: НБУ

На реверсі монети – стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що послуговуються кирилицею.

Серед фактурних літер композиції вирізняються також літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів “наша мова України”.

Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі.

Пам'ятна монета "Українська мова", 27 жовтня 2023 року, фото: НБУ

Про реалізацію пам’ятної монети

Придбати срібну пам’ятну монету "Українська мова" можна з 27 жовтня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Нацбанку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2 500 тисяч монет, перша тисяча монет буде доступна з першого дня продажу.

З листопада ця срібна пам’ятна монета буде поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами.

Пам’ятна монета "Українська мова" номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами. Елемент оздоблення монети – локальна позолота (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0002 г).


Теги: Україна

Переглядів: 567
Поширень: 0

Останні новини