У пологових немовлятам ставлять несправжні діагнози, щоб отримати подвійну оплату

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного маленького пацієнта. За попередніми розрахунками Національної служби здоров'я України (НСЗУ), за приблизно 30% дітей здійснювалась подвійна оплата медзакладам.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ з посиланням на результати моніторингу медичних закладів, проведеного Мінохорони здоров'я та НСЗУ.

Зазначається, що у середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг.

“Було виявлено, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для “лікування”, — йдеться у повідомленні.

Також у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Така динаміка, зазначили у МОЗ, може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання.

“Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у приймаючому закладі. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні, і діти страждають під час транспортування. Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто “хворих” дітей”, — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час наради з департаментами охорони здоров’я та керівниками перинатальних центрів і пологових відділень.

За підсумками наради МОЗ надало рекомендації для керівників пологових та перинатальних центрів щодо вирішення проблемних питань та прийняття управлінських рішень, зазначили у пресслужбі.

Загалом, за даними МОЗ, близько 200 тисяч жінок щороку народжують в Україні. Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: “Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій”, “Медична допомога при пологах” та “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”. Кожен з них гарантує безоплатні послуги для пацієнта.



Переглядів: 867
Поширень: 0

Останні новини