У Вінниці відбудеться прем'єра фільму "Повернення. Василь Кричевський": вхід вільний

У місті Вінниця 29 листопада о 13:30 відбудеться прем'єра фільму "Повернення. Василь Кричевський" в кінотеатрі "Родина". Це подія, яка входить у рамки Всеукраїнського туру показів стрічки, приуроченого до 150-річчя видатного українського митця Василя Кричевського. У цей день присутні матимуть можливість особисто зустрітися з авторами фільму та поспілкуватися з ними. Показ організовано спільно зі студією "Телекон", благодійним фондом "Дар", кінотеатром "Родина" та Музеєм Вінниці.

Організатори підкреслюють, що кожен показ цієї кінопритчі має велике значення для місцевої громади, яка отримує унікальну можливість більш детально познайомитися з творчістю та життям видатного українського історичного діяча Василя Кричевського. Знімальна група працювала над цією стрічкою протягом понад семи років, співпрацюючи, зокрема, з міжнародними медіа-гігантами, такими як "BBC", "CBC" та інші.

Режисер фільму – Сергій Заболотний, відомий своїми режисерськими роботами «Свідок Женя», «Чорнобиль 3828» і продюсерськими – «1945», «Плавильний котел». Сценарій написав Ігор Кобрин – уславлений режисер, автор знаменитих документальних фільмів «Собор на крові», «Хлібна гільйотина», «1941: Заборонена правда». Продюсерка кінопритчі Валентина Подгорна – голова благодійного фонду «ДАР», продюсерка документальних фільмів. Оператор-постановник – Павло Попков, який знімав нашумілі українські та міжнародні документальні фільми «Маріуполь – місто нескорених», «Ніл Хасевич. Мистецтво волі», «Yuriy, el ceramista». Художник-постановник – Сергій Маслобойщиков – відомий сценограф, кіно- та театральний режисер (вистави «Verba» за «Лісовою піснею» Лесі Українки, «За двома зайцями», фільми «Шум вітру», «Свій голос»). Графіку шрифтів зробив Олексій Чекаль – автор офіційної символіки Православної Церкви України, знаний у світі каліграф, дизайнер, який працював над проєктами для Вселенського патріарха Варфоломія, Оксфордського університету. Афішу фільму створив Віталій Шостя – відомий графік-плакатист, член-кореспондент Національної академії мистецтв України. Музику до фільму написали Сергій Фоменко (популярний музикант, співак, композитор, лідер гурту «Мандри») та Роман Гриньків (славнозвісний бандурист, лауреат численних міжнародних і Всеукраїнських конкурсів).

У кінопроекті "Повернення. Василь Кричевський" знявся його онук, висококваліфікований майстер прикладного мистецтва Василь Лінде-Кричевський, який спеціально приїжджав із США для участі у зйомках фільму. Ці зйомки охопили різні міста України, включаючи Київ, Одесу, Харків, Полтаву, Опішне, Канів, Львів та інші.

Незважаючи на величезний внесок Василя Кричевського у розвиток української культури, радянська влада намагалася стерти ім'я цього геніального митця з історії. Протягом років незалежності України музейники, дослідники, видавці книг та кінематографісти працюють над відновленням імені цього видатного діяча, який вніс вагомий внесок не лише в історію України, а й світову культуру.

«Показ фільму – це чудова нагода відзначити спадщину та внесок Василя Кричевського у розвиток української культури. У Вінниці існувало дві споруди, побудовані за його проєктами. Також вважають, що він є автором ескізів оздоблення та розпису другого поверху готелю «Савой» – першої шестиповерхової будівлі у Вінниці, пам'ятки архітектури, одного з символів та ідентифікаторів міста. Тож запрошуємо усіх охочих зробити крок у минуле разом зі стрічкою», – говорить модератор зустрічі Ігор Жуков.

Трейлер фільму https://www.youtube.com/watch?v=FQa3-fo1DqA

Вхід на подію вільний, - повідомляє міська рада.

Василь Григорович Кричевський (1873-1952) – видатний та багатогранний український митець. Він був художником, архітектором, графіком, етнографом, майстром декоративно-ужиткового мистецтва, сценографом, мистецтвознавцем, педагогом і фундатором стилю українського модерну в національній архітектурі. Кричевський відомий як архітектор будівлі Полтавського губернського земства, де зараз знаходиться краєзнавчий музей його імені в Полтаві. Він також був ініціатором створення будинку-музею Тараса Шевченка в Києві, один із засновників та професор Української академії мистецтв, архітектором Київського будинку письменників "Роліт", та Канівського музею на могилі Шевченка. Кричевський також є автором пам’ятника Михайлу Грушевському.

У 1917 році Василь Кричевський розробляв герб на замовлення Центральної Ради, а 22 березня 1918 року зображення тризуба князя Володимира Великого, прикрашеного оливковим вінком, було схвалено Малою Радою. 


Теги: фільми

Переглядів: 612
Поширень: 0

Останні новини