Як користуються фуговально-рейсмусовим верстатом: оптимальні налаштування та методи обробки різних матеріалів.

Без рейсмусових і фугувальних робіт не відбувається практично жодна деревообробка. За допомогою верстатів цього типу можна здійснити фрезерування, обробити заготовку за допомогою ножового вала. Вони поділяються на односторонні та двосторонні. Другі мають розширений набір функцій, а перші частіше застосовуються для невеликих домашніх робіт. Широкий асортимент фуговально-рейсмусових верстатів представлений в інтернет-магазині STORGOM.UA. Ці верстати об'єднують у собі функції фугування (зняття відколів і нерівностей) і рейсмусування (отримання гладкої поверхні).

Сфера використання фугувально-рейсмусового верстата і його переваги

Це універсальна машина, яку використовують у багатьох галузях промисловості та виробництва, що дає змогу проводити різні методи обробки деревини. Як випливає з назви пристрою, він призначений для попереднього оброблення необробленої деревини (пиломатеріалів), її вирівнювання і надання відповідної товщини і гладкості. Ці обробки призначені для підготовки матеріалу до подальшої роботи. З метою підвищення ефективності та прискорення виробництва ці верстати здатні обробляти різну за твердістю деревину. Фуговально-рейсмусові верстати дають змогу працювати як із сухою, так і вологою деревиною.

Переваги верстатів:

фуганок і рейсмус дає змогу збирати матеріал і вирівнювати поверхню; проста конструкція забезпечує зручність експлуатації; регулювання висоти стругання за допомогою поворотної ручки дає змогу швидко встановити відповідні робочі параметри; міцна конструкція з чавуну забезпечує довгий термін служби.

Специфіка фугувально-рейсмусового верстата

Фугувально-рейсмусовий верстат дає змогу виконувати операції з фугування та рейсмусування на професійному рівні. Масивна чавунна конструкція з міцними столами забезпечує точність і відсутність вібрації, а потужний асинхронний двигун надає високу продуктивність і ефективність. Верхній модуль фуганка, що об'єднує в собі столи та механізм регулювання глибини стругання, має нахил (при цьому не збиваються раніше виконані налаштування), а корпус стружковідводу має особливість перевертання. Складається фугувально-рейсмусовий верстат з таких основних елементів:

станина; робоча поверхня; вал із закріпленими ножами; електричний двигун.

Принцип роботи фугувально-рейсмусового верстата

Перед тим, як працювати на верстаті, слід ознайомитися не тільки з особливостями його користування, а й з будовою агрегату. Техніка роботи верстата побудована на плоскому струганні заготовки. Оператор подає її на робочий стіл, звідки, під впливом саморухомих валиків, виріб затягується до обертових ножів, які й здійснюють різання. Глибина зрізу і габарити заготовки задаються перед включенням верстата, на етапі попередньої підготовки. Поради щодо налаштування фугувально-рейсмусового верстата:

    Вимоги до робочого приміщення. Під час визначення місця розташування верстата слід враховувати наявні та очікувані потреби, розміри оброблюваного матеріалу, що пропускається через верстат, і простір для допоміжних стелажів, верстатів або іншого обладнання. Регулювання висоти вивідного столу. Висота вивідного столу повинна збігатися з висотою ножів або твердосплавних накладок, коли вони перебувають у верхній мертвій точці. Якщо вивідний стіл встановлений занадто низько, заготівля сточуватиметься з ухилом від передньої кромки до задньої. Якщо вивідний стіл встановлений занадто високо, заготівля під час обробки вдариться об кромку вивідного столу, підвищуючи ризик відкидання. Аспірація тирси. Не допускається експлуатація моделі без відповідної системи аспірації тирси. Цей верстат під час роботи створює значну кількість деревної тирси. Якщо не використовується система аспірації тирси, порушується безпека і це може призвести до хронічних і гострих захворювань органів дихання. Рекомендована витрата через кожен патрубок аспірації тирси 11,33 м.куб./хв. Пробний прогін. Після завершення складання слід виконати пробний прогін верстата для перевірки його роботи і готовності для регулярної експлуатації.

Висновок

За допомогою фуганка і рейсмуса в комбінованому варіанті можна робити красиві і незвичайні вироби. Сучасні виробники випускають максимально ефективні, практичні і навіть ергономічні агрегати. Для інтенсивного використання рекомендується вибирати фугувальний і рейсмусовий верстат, для якого не важко буде придбати нові ножі та витратні матеріали.


Переглядів: 715
Поширень: 0

Останні новини