У Вінниці затвердили бюджет ВМТГ на 2024 рік: на що підуть кошти

Вінницька міська рада одноголосно затвердила бюджет міської територіальної громади на 2024 рік, який отримав підтримку всіх депутатів. Сергій Моргунов, міський голова, відзначив, що основні витрати в бюджеті розподілені з урахуванням ключових пріоритетів, і основний акцент залишається на безпеці та обороні.

Доходи бюджету складають 6,3 млрд грн, і загальний фонд є основним джерелом доходів, забезпечуючи 96,4% всіх коштів. Податок на доходи фізичних осіб є одним з ключових джерел формування бюджету. Загальні видатки становлять 6,5 млрд грн, з них 5,6 млрд грн забезпечуються власними надходженнями. Резервний фонд загального фонду складає 161 млн грн (2,9%) і передбачений для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, зокрема російської агресії.

На пріоритетні напрями за рахунок власних доходів планується спрямувати левову частину бюджету, а це 3 млрд грн. З них 1 млрд грн на пріоритет «Безпека та оборона»: підтримку Збройних сил України та безпеку кожного жителя громади. 1, 2 млрд грн передбачено на пріоритет «Стійкість»: зміцнення економічної спроможності, стабільну роботу критичної інфраструктури, якісний рівень освіти та охорони здоров’я. 816, 3 млн грн – на пріоритет «Турбота»: забезпечення соціальної підтримки Захисників та Захисниць України, членів їх сімей та родин загиблих, а також усіх вразливих верств населення.

«Ми всі розуміємо, що є дуже багато викликів, але наше головне завдання – наповнення і ефективне використання коштів. І це стосується всіх: виконавчих органів влади, комунальних підприємств, – зауважив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Я дякую всім за активність під час обговорення проєкту бюджету і на інформаційних зустрічах, і громадських слуханнях… А тепер наше завдання і виконавчих органів, і представницьких контролюючих органів належним чином наповнити бюджет і економно його використати, згідно з тими пріоритетами, які в нас визначені».

 За словами директорки департаменту фінансів Вінницької міської ради, Антоніни Лесь, бюджет був складений відповідно до принципів реалістичності та збалансованості. Основна мета полягає в забезпеченні стабільного функціонування усіх галузей. Важливим аспектом є збереження соціальної спрямованості бюджету.

«Значну частину бюджету становлять захищені статті – виплата заробітних плат бюджетним працівникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг, спожиті бюджетними установами, харчування дітей у закладах освіти, оплата стипендій учням ПТНЗ, соціальні пільги та допомоги, – каже Антоніна Лесь. – Всі інші видатки на 2024 рік розраховано, виходячи з режиму економії, об’єктивного вибору пріоритетів, ефективного та раціонального використання коштів».



Переглядів: 540
Поширень: 0

Останні новини