Уряд виділив Міноборони додаткові 657 мільйонів гривень для забезпечення потреб військових

Суспільне пише, що КМУ виділив 657 мільйонів гривень з резервного фонду держбюджету на термінові потреби бойових бригад Збройних сил України.

Міноборони спрямує ці гроші на закупівлю техніки та озброєння, оптичних та тепловізійних приладів, засобів зв’язку, виробництво боєприпасів, ремонт та утримання техніки, а також запасних та комплектувальних частин до неї.

Кожна з бригад формує цю потребу індивідуально.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.

"Загалом уряд виділив Міноборони 657 мільйонів гривень (з них Державній спеціальній службі транспорту – 10,7 мільйона гривень). Окремо від цієї суми Головному управлінню розвідки Міністерства оборони виділили 10,524 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Водночас за підходом Генерального штабу ЗСУ, виділені урядом кошти розподіляються від 1 до 10 мільйонів гривень кожній бригаді за принципами:

пріоритет надано військовим частинам, що беруть безпосередню участь у бойових діях; враховано організаційну структуру та чисельність особового складу (умовно, піхоті — більше, пілотам — менше, тому що літаки обслуговуються у централізованому порядку).

"Виділення коштів з резервного фонду спричинене змінами в адмініструванні "військового ПДФО" у 2024 році. Відтепер 10% від частини військового ПДФО, яке зараховується у держбюджет, автоматично повертатиметься військовим частинам пропорційно до сплаченого ними податку. Оскільки цю пропорцію можна буде порахувати тільки після сплати ПДФО в січні, то новий механізм запрацює з лютого. Тож уряд для закриття "фінансового розриву" у січні виділив з резервного фонду кошти для нагальних потреб оборони. Адже забезпечення військовослужбовців усім необхідним — процес, що має тривати безперебійно за замовчуванням", — заявив заступник міністра оборони Юрій Джигир.

Наразі оборонне відомство очікує сформовані потреби кожної військової частини, після чого розрахунки узагальнить Генштаб. Тоді Міноборони підготує відповідний запит на Міністерство фінансів, після чого кошти спрямовуються до Міноборони та направляються до військових частин.

17 листопада 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон про переспрямування військового податку (ПДФО) на доходи фізичних осіб та акцизу з місцевих бюджетів до державного.

Що відомо про розподіл військового ПДФО у 2024 році

З 1 січня і до 31 грудня 2024 року військовий ПДФО розподіляється в таких пропорціях:

45% — ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ мільярди гривень); 45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43+ мільярди гривень); 10% — розпорядникам сектору безпеки й оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 мільярдів гривень).


Переглядів: 376
Поширень: 0

Останні новини