У Вінниці прозвітували про хід виконання у 2018 році Програми «Здоров’я вінничан на 2017-2020 роки»

29 листопада під час засідання виконкому директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш розповів про хід виконання Програми «Здоров’я вінничан на 2017-2020 роки» у 2018 році». Серед іншого він повідомив, що в міському центрі мікрохірургії ока КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №3» продовжується безкоштовне забезпечення пільгових категорій громадян штучними кришталиками; слуховими протезами забезпечено 83 пацієнти; проведено ендопротезування 14 пацієнтів; імплантовано кардіостимулятори 21 пацієнту тощо.

Потреби мешканців міста у наданні медичних послуг задовольняють 15 закладів охорони здоров’я, 13 з яких є комунальними некомерційними підприємствами: 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 4 міських клінічних лікарні, 2 пологових будинки, міська стоматологічна поліклініка, Вінницький регіональний кардіологічний центр серцево-судинної патології, та 2 – є комунальними підприємствами: медичний стоматологічний центр, міський лікувально-діагностичний центр. У складі 5 центрів ПМСД функціонує 31 амбулаторія загальної практики сімейної медицини, в тому числі 16 – відокремлених.

«В усіх закладах первинної медичної допомоги міста створені належні умови та забезпечується підписання декларацій між лікарями та пацієнтами через електронну систему охорони здоров’я «e-Health» з урахуванням права пацієнта на вільний вибір лікаря. Станом на 23 листопада лікарями первинної ланки укладено 267 805 декларацій, що становить 72% населення міста. Місто Вінниця є лідером серед обласних центрів України по підписанню декларацій», – каже Олександр Шиш.

Для безкоштовного забезпечення дітей хворих на цукровий діабет витратними матеріалами та виробами медичного призначення ( інсуліновими шприцами, голками, ланцетами, засобами для інсулінових помп) з міського бюджету виділено 1,133 млн грн. Станом на 1 листопада профінансовано – 755,7 тис. грн.

У 2018 році було закуплено ендопротези на суму 239,9 тис. грн та проведено ендопротезування 14 пацієнтам з хронічними дегенеративними захворюваннями суглобів. 

В міському центрі мікрохірургії ока КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №3» проводиться безкоштовне забезпечення пільгових категорій громадян штучними кришталиками. Станом на 1 листопада запротезовано 62 хворих.

Протягом звітного періоду 2018 року слуховими протезами забезпечено 83 пацієнти, на що направлено – 140,1 тис. грн. Крім того, за рахунок коштів міського бюджету 21 пацієнту з порушенням серцевого ритму імплантовано кардіостимулятори на суму – 445,8 тис. грн.

На забезпечення лікарськими засобами за пільговими рецептами лікарів станом на 1 листопада направлено 2,0 млн грн, в тому числі за рахунок коштів міського бюджету – 364,1 тис. грн. Як результат, 7 930 пацієнтів пільгових категорій отримали необхідні лікарські засоби.

Протягом поточного року відмічається зниження смертності від ускладнень хвороб системи кровообігу, цукрового діабету, цереброваскулярних хвороб, травм та нещасних випадків, отруєнь. 

Завдяки ряду заходів, які передбачені міськими та державними програмами, у Вінниці зменшилась кількість ускладнень від серцево-судинних захворювань та зменшилась смертність від інсульту та цукрового діабету

«У Вінниці 72 % населення уклали декларації з сімейними лікарями. Я вважаю, що потрібно працювати над збільшенням цієї кількості. На первинній ланці завдяки цій системі заробітна плата в лікарів збільшилась в середньому у 2,7 разів, а в медсестер – у 2,3 рази. Це досить суттєве підвищення, яке є стимулом для молодих спеціалістів. Крім того, на первинній ланці створюються належні умови для праці. Залишається фактично один рік, щоб підготувати вторинну ланку до нових умов роботи. У цьому напрямку також потрібно працювати. І завжди потрібно пам’ятати про те, що послуги, які надаються в медичних закладах, повинні були якісними», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.




Переглядів: 3628
Поширень: 0

Останні новини