Затримали чоловіка, який примушував переселенця з інвалідністю жебракувати

Під процесуальним керівництвом прокуратури Вінницької області слідчим управлінням ГУНП у регіоні здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом торгівлі людьми.

Так, громадянин України ромської національності, використовуючи уразливий стан інваліда, переселенця з Донецька, використовуючи збіг тяжких  особистих та сімейних обставин, зокрема, відсутність постійного місця проживання у Вінниці та джерел доходів, протягом травня-липня 2018 року, вчинив його вербування, переміщував та переховував з метою експлуатації. Примушував інваліда жебракувати, погрожуючи та застосовуючи насильство, яке не є небезпечним для життя та здоров’я останнього.

Потерпілого перемістив до орендованої квартири у Вінниці, де й у подальшому утримував. Переселенця обмежив у вільному пересуванні по місцевості, пильно наглядав, аби той не втік. З метою недопущення звернення потерпілого до правоохоронних органів або сторонніх осіб, що могло призвести до викриття та припинення його протиправних дій, він особисто переміщав інваліда до місць жебракування на території Вінниці та Житомира. Здійснював систематичний контроль за жертвою під час жебракування, забирав гроші, випрошені у сторонніх осіб  та, по завершенню, переміщав знову до квартири, в якій вони проживали.

В кінці липня, перебуваючи у Житомирі,  інваліду вдалось втекти до Вінниці. 

Схильного до наживи таким чином, днями затримано у Закарпатській області. Йому оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України та обрано запобіжний захід - тримання під вартою.

Наразі досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії. 

Довідково: ч. 2 ст. 149 КК України - торгівля людьми, ці дії караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.



Переглядів: 2544
Поширень: 0

Останні новини