Налагодження співпраці: Сергій Моргунов зустрівся з потенційними європейськими партнерами у Брюсселі

Під час робочого візиту до Бельгії делегація з Вінниці працювала у Брюсселі. Там, у Європейському комітеті регіонів, наприкінці 2023 року було відкрито представництво Вінниці. Вінницький міський голова Сергій Моргунов провів низку зустрічей з питань промоції Вінниці на рівні європейських організацій, залучення експертних консультацій та інвестиційної підтримки в контексті відновлення громади та розширення можливостей для вінницького бізнесу, орієнтованого на експорт.

Посприяти в цьому зокрема має представництво Вінниці в столиці ЄС, де, базуються головні дипломатичні структури: Європейська Комісія, Рада Міністрів та Європарламент. Під час зустрічі обговорювали реалізацію пріоритетів вінницького представництва у 2024 році – вивчення досвіду європейських країн та залучення нових партнерів.

Сергій Моргунов зазначив, що провідним питанням з боку європейців була допомога Україні та її громадам. Міжнародні експерти позитивно відгукувалися про результати реформи децентралізації, яка стала каталізатором позитивних змін в нашій країні.

Зокрема відбулася робоча зустріч вінницьких делегатів у Економічному та комерційному представництві Фландрії, де йшлося про просування української економіки.

«Нам дуже приємно було познайомитися з делегацією з Вінниці, адже кооперація – це передусім обмін інформацією. Ми отримали вичерпну інформацію про вашу громаду та її потенціал, а також розповіли, чим можемо бути корисні ми в цій співпраці. Варто зазначити, що на початку війни інтерес був знижений, втім зараз стає вищим через позитивні результати стосовно страхування ведення бізнесу в Україні на випадок надзвичайних ситуацій. Те, що Україна наразі є потенційним членом до вступу в ЄС – це також зміцнило інтерес», – сказав Фламандський економічний представник в Україні з питань відновлення Кріс Пут.

Делегати з Вінниці також зустрілися з представницями EU Business Hub, які спеціалізуються на пошуку ефективних шляхів для українських компаній, що прагнуть вийти на ринки ЄС, і є містком між українцями та різними європейськими організаціями.

Їм презентували інвестиційно привабливі проєкти міста, серед яких активний розвиток індустріальних парків та Вінницької Промислової долини. Вінницькі представники також розповіли про можливості та потенціал місцевого бізнесу, готового до розвитку експортного напрямку.

«В нас було кілька зустрічей з різними асоціаціями, які самі зацікавлені у співпраці. Саме цей бізнес-хаб налаштований на консультації та допомогу підприємцям в отриманні конкретного результату. Власне, під час зустрічі ми обговорили можливі напрямки співпраці між нашими асоціаціями. Це потрібно для того, щоб наші підприємці розуміли, як правильно зробити запит до європейського бізнесу – йдеться про всі країни ЄС. Втім це має бути двосторонній шлях: український бізнес в Європі, і європейський – в Україні. Ми маємо високий потенціал в частині розвитку індустріальних парків та браунфілдів, публічних інвестицій в напрямку критичної інфраструктури. Тому це кропітка робота, якою треба займатися на постійній основі, щоб досягти економічної стійкості», – сказав Сергій Моргунов.

EU Business Hub працює, щоб створювати можливості для малих та середніх підприємств щодо співпраці з європейськими установами. Представниця EU Business Hub Леся Березовець додала, що Вінниця чітко розуміє свої можливості й точно розуміє, яких результатів хоче досягнути.

«Підприємці потребують допомоги в комунікації, розумінні менталітету європейців та європейського бізнесу. В кожній країні, звісно, свої особливості, але основна база – це проєкт, люди, з якими працюєш, та відповідальність. Вінниця нас приємно вразила своїми питаннями та пропозиціями, які були озвучені під час нашої зустрічі. Тож у нас є розуміння, що саме потрібно цьому місту», – сказала Леся Березовець.

Не менш важливим знайомство стало з головою Представництва Шотландського дому в Брюсселі Мартіном Джонсоном. Говорили про можливі точки дотику та налагодження співпраці на рівні громад, а також окреслили напрями для подальшої комунікації.

Джерело: ВМР



Переглядів: 307
Поширень: 0

Останні новини