Пріоритет «Турбота»: все про питання сім’ї, соціальної політики сімей Захисників, інтеграції ВПО та ґендерної рівності у Вінниці

Днем раніше відбулося засідання міжвідомчої ради з питань сім’ї, соціальної політики сімей Захисників, інтеграції ВПО, ґендерної рівності, запобігання домашньому насильству та торгівлі людьми. Учасники  обговорили визначення соціальних та психологічних потреб сімей Захисників та Захисниць України, заслухали звіт щодо діяльності Сервісного офісу у справах ветеранів та «Служби Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства», а також ознайомилися із комплексною соціальною послугою з формування Життєстійкості. Всі ці напрями відповідають пріоритету ВМР «Турбота».

Засідання міжвідомчої ради

«Надання якісних послуг вінничанам та внутрішньо переміщеним особам, яких ми вважаємо новими вінничанами, і робота, яка стосується родин Захисників і Захисниць, є ключовими засадами сфери соціальної політики громади. Сьогодні у планах підбити підсумки вже зробленої роботи та окреслити перспективи майбутнього розвитку та вдосконалення підтримки населення», – зазначила заступниця міського голови Галина Якубович.

Щодо опрацьованих анкет визначення соціальних та психологічних потреб сімей Захисників та Захисниць, а також надання муніципальних пільг родинам полеглих воїнів розповіла перша заступниця директора департаменту соціальної політики ВМР Наталія Паламарчук.

«Робота з ветеранами та пільговими категоріями в умовах непростих реалій сьогодення – це найважливіший напрям роботи департаменту соціальної політики. Наші спеціалісти постійно вивчають соціальні, психологічні, юридичні, освітні та інші потреби ветеранів, членів їхніх родин методом анкетування. Найбільше запитів, як правило, стосуються надання медичних, освітніх послуг», – зазначила Наталія Паламарчук.

Департамент соцполітики регулярно зустрічається з членами родин полеглих Захисників, на яких інформують про право таких сімей на муніципальні пільги. Цьогоріч також запровадили надання Вінницьким міським територіальним центром безоплатної соціальної послуги «Догляду вдома» членам сімей полеглих Героїв та прийняли рішення про надання муніципальних пільг та компенсацій сім'ям, рідні яких визнані безвісти зниклими.

 Олексій Замірко на засіданні

З жовтня 2023 року у громаді також працюють помічники ветеранів. Про їхню роботу розповів Олексій Замірко – заступник директора-начальник відділу «Сервісний офіс у справах ветеранів». За 2024 рік помічники ветеранів вже опрацювали 1263 звернень, надали 11358 послуг, проконсультували 844 особи.

Про роботу відділу «Служба Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі» прозвітував начальник цього відділу Максим Юрченко.

«За перший квартал 2024 року Денний центр надав 537 соціальних послуг, 200 екстрених (кризових) послуг, фахівці здійснили 61 оцінку потреб з метою забезпечення соціальними послугами. Також з початку року ми забезпечили місцями у кризовій кімнаті 6 жінок та 5 дітей. Серед наших досягнень – закінчення ремонту та облаштування кризових кімнат, установлення відеонагляду із виведенням на екрани «Ситуаційного центру», за рахунок соціальних партнерів спеціалісти здійснюють цілодобове чергування у кризових кімнатах. Наші перспективи – це покращення доступності та якості послуг, впровадження інноваційних програм для підтримки постраждалих від домашнього насильства, посилення присутності та допомоги на приєднаних територіях», – розповів Максим Юрченко.

У Вінниці продовжують працювати мобільні бригади допомоги постраждалим від домашнього насильства, які надають допомогу екстрено (кризово).

З 1 лютого у Вінниці функціонує проєкт «Життєстійкість», спрямований на підтримку та зміцнення ментального здоров'я українців. У команді успішно працюють психологи, фахівці з соціальної роботи та соціальний менеджер.

«За час функціонування проєкт охопив понад дві тисячі осіб різних вікових категорій, які належать до вразливих верств населення», – зазначила координаторка Наталія Нагорняк.

Також на засіданні міжвідомчої ради було представлено «Програму для кривдників», яка була затверджена на черговій сесії міської ради. Метою цієї програми є зміна насильницької поведінки кривдника, формування соціально прийнятних норм і гуманістичних цінностей.

Наостанок учасники засідання підсумували надання соціальних послуг в громаді та намітили перспективи подальшого розвитку.

Джерело: ВМР



Переглядів: 308
Поширень: 0

Останні новини