​​​​​​​ВІННИЧАНИ - 2018 які робили світ кращим, добрішим і яскравішим*

Цей рейтинг, знову нагадаємо – неофіційний. Без грамот та епітетів «народний», як нині часто називають що не попадя. Це дійсно суб'єктивний рейтинг, як суб'єктивні всі ваші лайки та коментарі в соцмережах чи на сайтах. Тому в ньому мало держслужбовців і спонсорів, зате багато талановитих і совісних людей, яким ми віддаватимемо належне, скільки самі будемо совісними щодо всіх, хто реально творить майбутнє. Тих, кому небайдуже. Бо не питай, що твоя країна може зробити для тебе, спитай, що ти можеш зробити для своєї країни…

Професор Юрій Гумінський і доцент Сергій Гриценко. Виконавці першої самостійної ребальзамації тіла Миколи Пирогова в Україні. Науковці нашого медуніверситету, які поламали монополію московського мавзолею на подібні операції в світі та секретну  формулу бальзамувального розчину.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон. Владика вже увійшов в історію, як  єдиний із 83 ієрархів МП, який не підписав постанову  Собору УПЦ МП проти надання автокефалії українській церкві,  і першим з архієпископів МП  перейшов до Української Помісної церкви.

Рая Панасюк. Почесна громадянка Вінниці...  Урядова  уповноважена з прав осіб з інвалідністю… У вересні вінничани ставали у чергу, щоб віддати останню шану й попрощатися з нею. Що втратило місто разом з Раєю – це довга й окрема історія.

Дівчата на візках з  ГО «Гармонія», які  разом із хореографом Тетяною Чистяковою зняли до міжнародного конкурсу «Кращі інклюзивні практики-2018» кліп «Небо», де вони танцюють у фонтані на Космонавтів.

Зоя Семенівна Шимко, матір Героя Небесної Сотні. Спершу вона плакала за сином, а затим через майдан Небесної Сотні та пам’ятник, що став яблуком розбрату. І саме вона, мимоволі опинившись в епіцентрі війни пам’ятників на майдані, стала символом  фантастичної мудрості  українського материнства і матерів українських героїв.

Олег Галенко. 15-річний учень ЗОШ №32  врятував  11-річного малого, який провалився під лід біля  СК «Авангард». За героїчний  вчинок підлітка відзначив міський голова Сергій Моргунов, вручивши йому  почесну відзнаку  «За честь та мужність» і грошову премію.

Ольга Бенда. Вінничанка стала переможницею  фотоконкурсу серед жінок-військовослужбовців Miss Military Fantasy. Вона дійсно і мілітер, і фантастік, тому що втратила  в АТО ногу, проте повернулася на передову вже волонтером і навіть навчилась танцювати. 

Антоніна Мороз. Художниця з Тульчина   розмальовує  звичайні зупинки громадського транспорту на колоритні хатинки. «Якщо Бог дав мені такий дар, то потрібно його використовувати і робити красу.  Людям подобається і мені приємно»,  - вважає майстриня.

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці.  Мер цьогоріч показав себе не лише господарником-«прорабом», що зробив чимало інфраструктурних проектів – Київський міст, реконструкцію першої черги вулиці Замостянської, ремонт Гніванського шоссе, сучасний стадіон біля Палацу дітей, менш масштабну, але теж помітну реконструкцію вулиці Верхарна,  Генерала Арабея, Ватутіна, Київську, Пирогова, Ващука, Чорновола,  дитсадків та шкіл тощо.  Чому, до речі, й виявився мером, який виконав найбільше обіцянок серед українських міських голів  після свого обрання  (за моніторингом «Слово і Діло»), і чому,  за результатами опитування, ним задоволені  74,4% громадян міста.

Моргунов показав також і вміння стратегічного  планування, ставши в 2018-му році мером-інноватором України  за оцінкою  спецпроекту "Української правди" та Міжнародного саміту мерів, Вінниця  потрапила у трійку “найпрозоріших” міст країни серед міст, що приєдналися до реформи державних продажів через електронні аукціони  системи ProZorro, і як наслідок посів друге місце (після київського Кличка) у рейтингу впливовості мерів українських міст.

Настя Барчишена. Трирічна дівчинка потрапила в «Книгу рекордів України», як наймолодша художниця України. Диплом їй вручили на її першій персональній виставці.

Олександр Вдовиченко, засновник єдиного в Україні музею моделей автомобілів, відразу занесеного до Книги рекордів України. Так у нашому місті з’явилась ще одна туристична родзинка

Мар’яна Шевчук. Краща пауерліфтерка світу 2018 року серед паралімпійців.

Людмила Станіславенко. Депутатка Вінницької облради вже традиційно була  найактивнішим організатором благодійних акцій  на підтримку важкохворих дітей, бійців АТО та людей з інвалідністю в  депутатському корпусі області. Зокрема,  «Депутатської кухні», «Жінки Вінниччини» (разом з Іриною Борзовою), «Мій батько – Герой…» та інших. Започаткувала челендж «Зроби місто квітучим». І відтак була відзначена титулами  «Місіс Благодійність», отримала «Янгола добра», як лауреат регіонального етапу  Національного конкурсу «Благодійна Україна», та  увійшла в топ-5 рейтингу «EUROWOMAN 2018: Жінка Року».

Марина Томляк. Дворазова чемпіонка світу з кікбоксингу в ваговій категорії до шістдесяти кілограмів

Едуард Пидоченко, учень 11-го класу із Стрижавки. Ще один «маленький принц», який, прокинувшись, прибирає свою планету. Просто «щоб було приємно йти по вулиці».

Лев Леонтьєв. Десятирічний хлопчик вже увійшов до десятки кращих шашкістів світу серед підлітків. До речі, вінницький вундеркінд  збирає кубик Рубіка за 20 секунд.

Таня Власюк і її команда (дівчата, хлопці, українські діаспори з Тарагони і  Аліканте,  та всівсі інші). Найневтомніший волонтер Вінниці, сердця якої вистачає і для непоступних «ведмежат», і для дітей-сиріт  атовців, і для інвалідів в інтернатах, і для дітей в зоні АТО.  Вона реально неймовірна.

Оксана Дяченко. Чемпіонка  Європи з армрестлінгу

Ірина Френкель. «Мама» не лише тульчинського ОпераФесту й вінницького ДжазФесту, а тепер ще й Віртуального музею Нематеріальної культурної спадщини України, як директорка Українського центру культурних досліджень.

Юлія Христюк. Капітан команди обласної спортшколи Блохіна-Бєланова та капітан  молодіжної збірної  України. Перша вінничанка, яку визнали найкращою молодою футболісткою країни.

Діана Подолянчук, керівниця танцювальної студії «Шахіна». Діана завжди тримала лінію благодійності через творчість, але цього року  була, що називається, на піку благодійних акцій. Втім, креативні творчі люди завжди ростуть і їх справжніх горизонтів та можливостей насправді не знає ніхто.

Віктор Циганков. Вихованець  вінницького футболу та віце-капітан  київського «Динамо»  вже в  21 рік став   одним з лідерів «Динамо» і за  результатами сезону визнаний другим футболістом  прем’єр-ліги, поступившись лише Марлосу з «Шахтаря».

Ніна Михайлівна Ковальова.  Старенька живе в Барському будинку престарілих, де її улюблена справа - в'язання теплих шкарпеток, які вона відправляє з волонтерами воїнам на передову.

Івaн Чупринко. Чемпіон Європи з пaуерліфтингу і автор нового  рекорду світу з клaсичного жиму лежaчи

Артем Суховецький з села Рахни Гайсинського району. 13-річний школяр врятував свого 4-річного брата з-під льоду. Медаль «За врятоване життя» йому особисто вручив президент України Петро Порошенко.

Кaтеринa тa Aндрій Мороз. Брат і сестра стали  aбсолютними чемпіонами світу зі спортивних тaнців

Олександр Автухов. Підприємець з Козятина разом із дружиною встановили  біля місцевого ринку лоток,  де малозабезпечені можуть взяти безкоштовний хліб. Долучаються до цієї справи і небайдужі люди. Почин почали підтримувати і у Вінниці, наприклад, на ринку «Вишенька»

Анастасія Басюк. Вінничанка вже вчетверте виграла чемпіонат  Європи з екстремального орієнтування

Світлана Кривіцька. 28-річна медсестра  Вінницького військово-медичного центру  виграла корону всеукраїнського  армійського  конкурсу краси  «Берегиня в погонах»

Лариса Білозір. Депутатка обласної ради, яка вже традиційно є певно що лідером по соціальних проектам в депутатському корпусі:  допомозі як окремим громадянам, так і мешканцям цілих громад та районів, співфінансуванню інфраструктурних проектів, програма «Лікар у село», і навіть молокомати в школах. Як результат – перемога в номінаціях «Регіональна Благодійність» та «Благодійність неурядового сектору» у Національному конкурсі «Благодійна Україна». 

Олександр Царевський. Перпетуум мобіле вінницького велоруху та практично всіх івентів «Кpитичної мaси». У 2018 році став також представником і одним з «хрещених батьків» Nextbike у Вінниці. 

Катя Христич. Найвідоміший зооволонтер Вінниці, яка працює круглий рік з потєряшками та безпритульними, незалежно від  політичного моменту, моди на благодійність  чи особистого настрою.

Олексій Ходаківський, професор Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова.  Розробник  нових ліків для терапії гострої ішемії головного мозку та серця.

Світлана Ярова, депутат міської ради. Натхненник  ГогольФесту у Вінниці. Організатор і коoрдинaтoркa фестивaлю «Vinnytsia FoodFest».  Разом з Максимом  Студілко ініціювала створення молодіжного  центру «Квадрат»

«Вінницькі».  Привезли до Вінниці заслужений Кубок ліги сміху-2018

Володимир Гройсман. Прем'єр-міністр України став єдиним з вінничан, хто увійшов в десятку найвпливовіших українців. За результатами дослідження соціологічної групи «Рейтинг», у нього найвищий рейтинг серед державних посадовців у Вінниці – його діяльністю задоволені 44% опитаних вінничан.

До найгучніших дій екс-мера Вінниці протягом року можна віднести появу  вже всеукраїнських «Гройсманштрассе», законопроект про заміну військового привітання на «Слава Україні» - «Героям слава», а ще мабуть порятунок тіла  Миколи Пирогова, на ребальзамацію якого Кабмін відразу виділив необхідні  200 тисяч гривень.

    

Олександр Котловий. Вже традиційно дизайнер головного і вражаючого різдвяного дідуха  на Європейській площі

Ірина Борзова. Співорганізаторка благодійного конкурсу «Жінка Вінниччини» і найуспішніша жінка у сфері бізнесу за версією журналу «БізнесWOMAN».

Руслан Бойчук. Вінницький коваль вже третій рік підряд виграє  Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Металеве серце України». У 2018 році він переміг з  триголовим драконом «Джагернаутом», що тягне віз із бочкою та чумаком.

Володимир Козюк. Вінницький художник та фотомайстер за версією журналу HONEYMOON був визнаний одним із 11 сучасних геніїв. Знаковим для України став і його останній проект  «Хата під стріхою. Останній штрих минулого тисячоліття»

Лілія Поліщук. Засновник соціального проекту  «Місіс Вінниця 2018» для жінок, які мають досвід материнства та досягли успіху у різних сферах.  А ще «хресна» машини "швидкої", яка поїхала  на передову  завдяки представникам  бізнесу та благодійним внескам учасниць проекту «Місіс Вінниця 2018».

Інесса Подолян,  ведуча ранкового шоу на телеканалі «ВІНТЕРА». Перемогла в 2018 році на конкурсах   краси «Mrs. Ukraine International» і «Mrs. Media International 2018», а також здобула титул «Місіс Східна Європа» на конкурсі  «Mrs. Elite Beauty Queen Estern Europe 2018».

Фіналістки конкурсу «Міс Вінниця 2018». Під час традиційного аукціону в тандемі з БФ «Подільська громада» зібрали понад 46 тисяч гривень для бійців АТО. На ці кошти було  вiдремонтовано  авто для АТОвцiв та закуплено тепловiзори

Олег Качуровський.  Інженер-конструктор з  села Снітків Мурованокуриловецького району, який  створив мобільний хірургічно-реабілітаційний шпиталь. Наразі проблема за держпідтримкою, позаяк тільки автомобіль, який буде цей шпиталь перевозити,  коштує 50 тисяч доларів.

Сергій Сидорук. Керівник ГО «Лютич». Передав  свій будинок в Козятинському районі для облаштування першого в Україні сімейного центру реабілітації для родин бійців АТО.

Олександр Никитюк. Найяскравіша персоналія вінницького арту (хоча вже можна називати і його основоположником) протягом року працював над багатьма проектами, проте найголовнішим досі залишається щорічний і фантастичний стінопис «VIN ART CITY». Не просто мурали, а сни нашого міста

Спортсмени і туристи-водники (співорганізатор Костянтин Прилепський), учасники акції «Чисті річки. Вінниця». На своїх плавзасобах - катамаранах, SUP-серфах та човнах – чистили поверхню Бугу від  викинутого у воду сміття.

Олена Павлова.  Єдиний у Вінниці фуд-блогер і гастрогід, а ще «мать»  проекту «13 шефів» у Вінниці та «Подільської кухні». Все виходить смачно

Вікторія Гранецька. Роман «Щасливий» вінницької письменниці про історію  багатодітної вінницької родини був включений Міністерством освіти  у шкільну програму позакласного читання. Це певно що найгучніша подія року на місцевій літературній ниві.

Поліцейські Вінниччини (керівник Юрій Педос).  Виявили чуйність і скинулись на 60 тис. грн., за які купили, відремонтували та умеблювали хату для малозабезпеченої сім’ї, в якій жінка сама виховувала двох дітей і проживала у напівзруйнованому будинку в селі Кудіївці Жмеринського району.

Пам'ятатимемо ми і героїв вінницького Небесного батальону:

23річного Богдана Коломійця з Луки-Мелешківської, командира відділення взводу снайперів, який загинув під час обстрілу  у селищі Зайцеве, і вже не повернеться довчатись у Вінницький  технічний університет;

22річного Ярослава Дашкевича з  Оратівського району, який підірвався в своїй БМП на міні;

30річного стрільця «Айдару» Михайла Щербанюка з Калинівського району, загинувшого в бою біля села Кримське;

23річного гранатометника Федіра Рубанського з Піщанського району, зазнавшого важкого поранення на Світлодарській дузі;

38річного Павло Біліка з Томашпіля, враженого ворожим снайпером;

19річного  Олександра Микитюка із Хмільницького району, загинувшого в Авдіївці під час обстрілів;

42річного Віталія Оніщука з Липовця, загинувшого від вибуху гранати;

34річного Олександра Шипа з Барського району, у якого раптово зупинилося серце;

30річного Олексія Зинов’єва з Вінниці, загинувшого  в ДТП;

53річного волонтера і солдата Валентина Белінського, у якого не витримало серце;

21річного Миколу Матвієнка з Теплицького району;

50річного Василя Семченка з Теплицького району, який не доїхав додому із війни, померши при загадкових обставинах…

Ми ще не все знаємо про них. Але знаємо, що ці герої вже увійшли  в історію сучасної України. Вони самі стали частиною історії. Героям – вічна слава і світла пам'ять. І нам нагадування – поспішаймо робити добро і справжні Вчинки.

* (медіа- та соцмережевий зріз)


Переглядів: 11146
Поширень: 59

Останні новини