Перезавантаження або якісний вікенд

Щоденна метушня, вже наприкінці тижня, примушує поставити життя на паузу та добряче відпочити й набратись сил на наступний тиждень. Куди ж податись, щоб вихідні були дійсно «вихідними».

Вабить перспектива провести усі святкові дні подалі – на Вас чекає магнетизм весняних Карпат, стрімкі водоспади, гуцульська гостинність та доза свіжого повітря. Якщо не хочеться морочитися з організацією поїздки самому, можна приєднатись до групи туристів, прямо з Вінниці. Вартість триденного відпочинку у горах на двох, обійдеться в середньому 4 тисячі гривень. Сюди входить проїзд комфортабельним автобусом та вартість проживання в готелі.

Не залишить байдужими вінничан і мандрівка до містичного та етнічного Львова. Середньовічні вулички, глибокі підземелля та десятки унікальних музеїв допоможуть відчути себе жителями минулих століть.

Якщо ж вабить вікенд – за «межами» - час бронювати «Тур вихідного дня» та скористатись безвізом. Незабутня триденна подорож Європою, під час якої, відвідаєте, наприклад, Прагу, Відень та Будапешт, за цінами місцевих туристичних операторів, обійдеться від 130 євро з чоловіка.

Втім, у більшість захопливих поїздок, туроператори відправляють зі Львова. Такі подорожі світом допомагають не лише переключитись, а й познайомитись з історією інших країн, з їхніми традиціями та культурними пам’ятками. Яскраві та незабутні враження, багаті емоції та спогади – гарантовано!

Охочим втекти з міста, але, так, щоб недалечко — заміські комплекси у поміч. Відпочинок на свіжому повітрі із краєвидами на водойми та ліс Вам обійдеться від 600 – 800 гривень на добу за будиночок на 2-ох з «умовами».

У топ-5 найближчих до Вінниці комплексів із «комплектом» для відпочинку, (коли ще зарано пірнати у басейн, чи водойму, а саме сауною, альтанками, мангалом та дитячими майданчиками) входять такі заміські бази відпочинку:

Березино – знаходиться за 10 км від Вінниці у селі Зарванці. На березі озера розташовані комфортні будиночки зі зрубу та глиняні, у стилі «українська хата» із «живими» камінами. Садиба Берізки — розміщена у лісі на березі річки за 8 кілометрів Вінниці. А саме в селі Тютьки. Там, крім альтанок та будиночків із номерами для відпочинку, можна ще й порибалити та поплавати у закритому басейні. Щоправда, за додаткову послугу – потрібно придбати абонемент. На Яру – відносно молодий комплекс. Помилуватись пейзажами рідного краю, насолодитись шумом лише дерев, посмажити шашлик та оздоровитись у сауні – усе це можна зробити недалечко від Вінниці в селі Стадниця. Кльове місце — заміський готельний комплекс, який знаходиться серед лісу на березі річки села Лука Милешківська в 10-ти км від Вінниці на Тиврівському шосе. Це відносно бюджетний варіант відпочинку, включає катання на човнах, спортивні ігри, та риболовлю. Озеро Затишне — найближчий варіант, адже знаходиться на Старому Місті. Дерев’яна альтанка прямо на березі озера для компанії до 10 чоловік вартує тут 600 гривень у вихідні. На компанію більшу – 800. Також можна заночувати в затишному будиночку на воді із номером «Люкс».

Одне з улюблених місць для відпочинку вінничан — Вишенське озеро та Парк Дружби народів. Крім прогулянок та «шашлично-мангальних» посиденьок, тут можна відпочити й активно. Набратись адреналіну, проїхатися на велосипеді по канату на висоті 5 метрів та подолати десятки цікавих перешкод — запрошують дорослих та дітей до «Мотузкового містечка». Вартість абонементу на день – 300 гривень.

Активно, весело та з користю урізноманітнити відпочинок можна і на двох колесах. Немає свого – не біда. У Вінниці є 15 станцій муніципального прокату сіті-байків, де можна цілодобово взяти двоколісний на прокат. Разова поїздка коштує 20 гривень за першу годину, стільки ж і за другу, а наступні — по 50 гривень.

У Вінниці є багато місць, де можна поганяти «з вітерцем». Розім’яти після зимового простою Ваш велосипед можна, наприклад у Лісопарку, а заразом і погодувати білок. Тож, сідлаючи двоколісний, прихопіть із собою кілька горішків. Не проти поласувати ними і руденькі жителі парку біля психлікарні ім. Ющенка.

А звідти – недалеко до Шкуринців, де можна з велосипеда пересісти на квадроцикл. Одна година прогулянки чотириколісним – 400 гривень на водія. Якщо ж із пасажиром – 550. Діти до 10 років катаються з батьками безкоштовно.

Урізноманітнити вихідні допоможе відвідування зоопарків. У Вінниці їх два. У великому Подільському звіринцю на С. Зулінського, на Вас чекає понад дві сотні мешканців: бурі ведмеді, верблюди, альпаки, мавпи, вовки, лисиці, єноти, пелікани, сурикати та багато інших тварин і пернатих друзів. А нещодавно у сім’ї антилоп народився малюк. Тварин можна годувати, фотографувати. Також на території є дитячі майданчики та місця для відпочинку. Дорослий квиток коштує – 40 грн, дитячий – 20 грн від 10 років і 10 грн – діти 3-6 років. Стаканчик гостинців для тварин - 10 грн.

Ще один, контактний зоодворик, розмістився у серці Парку Горького. Там, також живуть альпаки, єноти та мавпочки. А ще носуха, скунс та багато інших цікавих тваринок та птахів, зокрема папуги, лелеки та ворон. Вхід до зоодворику – 20 гривень.

Отримати масу вражень та виховати в малечі любов до тварин допоможе відвідування муніципального притулку, що на Гонти. Пригостіть чотирилапого собачим кормом та почухайте його за вухом і це принесе радість не лише тваринці, а й урок добра Вашому чаду у свята.

Прийдешні свята нам подарували затяжний вікенд: з суботи, 27 квітня, до середи, 1 травня. Тож, щоб набратись сил та «перезавантажитись» потрібно обов’язково дати собі відпочити. Адже запасу може вистачити надовго для продуктивної роботи, побудови хороших відносин, самореалізації, розвитку. Принаймні, у цьому переконують психологи.

«Втома накопичується, мов снігова куля, і перетворюється на хронічну, від якої позбавитися вкрай складно. Щоб зберегти відмінну працездатність і не зіпсувати власне здоров'я, потрібно регулярно і правильно відпочивати», - розповідає Аліна Хранітель, вінницький психолог, психотерапевт.

Відпочинок є таким же необхідним для людини, як сон і харчування, він входить в поняття турботи про себе. А щоб від цього була користь, релаксувати потрібно правильно, каже фахівець.

«Відпустка, навіть міні — це те, що допомагає нам усім поповнити запаси позитивної енергії, гарного самопочуття, відновити здоров'я і налагодити відносини з близькими. Але тільки за умови, що ви дійсно відпочиваєте, а не продовжуєте відповідати на телефонні дзвінки, писати звіти або нескінченно моніторити новини. Відпустка — це перемикання на інше, це переживання іншого, це перебування в іншому. А ось яким воно буде, це інше, ви вибираєте самі. Ми складаємося із трьох частин: Тіло, Розум і Душа. Протягом дня, в різних діяльностях, колись працює переважно наше тіло, колись більше залучений розум, а колись трудиться душа. Слід подбати, щоб відбувалося чергування цих навантажень, і тоді, при грамотній організації своєї роботи, ви тільки і будете робити, що відпочивати з ранку до вечора», - зазначає психолог.

За спостереженнями науковців, три нетривалих відпустки  впливають на тіло і розум набагато краще, ніж один тривалий відпочинок. Спеціалісти рекомендують: «втікати» від рутинної роботи кілька разів на рік на термін від 4 до 10 днів. Організму потрібна регулярна релаксація — особливо, це стосується тих, хто схильний до розумових і фізичних навантажень. Тіло має відключитися від того, що викликає стрес, і мотивувати повернутися до роботи.

Відпустка може бути не тільки влітку, не обов'язково на море і зовсім не дорогою, але вона обов’язково має бути. Це не просто час, коли ви витрачаєте відкладені гроші й постите фото курорту в соцмережі, щоб всі знали, де Ви, а час «перезавантаження».



Переглядів: 4647
Поширень: 2

Останні новини