Керівники старостинських округів Вінниччини вивчали досвід колег з Дніпропетровської області

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» старости  громад Вінниччини відвідали із навчальним візитом ОТГ Дніпропетровської області. У зустрічі - «План дій старости – 12 кроків успішного старту», що була присвячена  ознайомленню з  кращими практиками  розвитку громад взяли участь представники старостинських округів Тульчинської, Бабчинецької, Немирівської, Мурафської, Глуховецької та Оратівської ОТГ Вінниччини.

Як повідомив Євген Шаповалов, радник Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприянняПрограми « U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, під час візиту  колеги з Дніпропетровщини презентували  експертну розробку – практичний посібник, у якому зібрано актуальні рекомендації щодо організації роботи офісу старости в громаді та типовий паспорт старостинського округу .  На думку експерта,  ефективна робота старостинського округу повинна передбачати комплексний розвиток території з урахуванням  правових засад діяльності, якості послуг, стратегічного плану, бюджетного процесу, залучення громадян до прийняття рішень та міжмуніципального спіробітництва.

В ході  навчального візиту вінничани відвідали шість старостинських округів Дніпропетровської області, ознайомилися з інфраструктурою, оглянули організацію роботи старост  с. Новомиколаївки Сурсько-Литовської ОТГ, сс.Волоського та Братського Новоолександрівської ОТГ, с.Привовчанського Троїцької ОТГ, с.Булахівки Межиріцької ОТГ, сс.Кочережок та В’язівок Вербківської ОТГ. Учасники зустрічі поділились враженнями та думками щодо майбутнього розвитку територій ОТГ Вінниччини.

«Громади Дніпропетровщини продемонстрували суттєвий крок вперед, адже вони не барились і швидко взяли ініціативу щодо об’єднання. Відтак отримали кошти і повноваження, а за 3-4 роки досягли гарних результатів. Якщо новоствореним громадам потрібно тільки починати відбудовувати інфраструктуру, то дніпропетровці вже  вирішують питання сталого економічного розвитку – культура, туризм, інвестиції, вони заробляють. Ми відвідали кілька ОТГ і варто сказати, що у кожної різний ресурс, від кількох мільйонів до 100 млн грн, але кожна громада має свої особливості та впевнено розвивається. Це залежить від історичних, культурних, демографічних  чинників, але  у всіх є свої позитивні сторони і об’єднує людей бажання позитивних змін. На сьогодні с. Моївка має всього 1,2 млн грн бюджет, після приєднання до ОТГ – буде 3-4 млн грн. Ми витрачаємо час на  ремонти школи, садочків, благоустрій, адже на це потрібні ресурси і  тільки в ОТГ такі питання вирішуються  набагато швидше, дніпропетровські  громади  це продемонстрували. На 30 червня у нас призначені вибори  з приднання с. Моївка до Бабчинецької  ОТГ, тож сподіваємось, що ми досягнемо кращого результату з розвитку наших територій у найкоротший час, адже потрібно наздоганяти сусідів», - розповів Олександр Вівдич, сільський голова Моївки, Чернівецького району Вінниччини.

На думку представників старостинських округів  громад Вінниччини, які ознайомились із практиками дніпропетровців,  децентралізація  спонукає до нового типу господарювання – відповідальності, стратегічного мислення та розвитку, одночасно,  реформа надає  широкі  можливості для відбудови територій, якими варто скористатись заради майбутнього.

«Для нас це була корисна поїздка, адже зустріч вивільнила багато енергії для нових звершень. Ми побачили  успіхи громад, реалізовані проекти  з розвитку територій. Наприклад, мене цікавили ініціативи, що об’єднують молодь в громаді, створення молодіжних колективів, залучення  їх до участі в житті ОТГ. Дніпропетровщина в цілому більш індустріальний регіон, ніж Вінниччина, але є значна кількість і аграрних громад, що успішно розвиваються, тож можливості є.  Важливою ознакою є увага центру до  старостинських округів, до старост прислухаються і всі рішення приймаються  тільки колегіально. Мене вразило село, що віддалене від центру на 300 км, але жодним чином не залишається без уваги,  10 млн грн було виділено громаді села на відбудову Будинку культури. Тобто,  відчувається чітка і злагоджена співпраця  всіх гілок влади регіону – обласної ради, облдержадміністрації, ОТГ, також активний у підтримці громад бізнес. На мою думку, об’єднання громад дає найкращий результат там, де є взаємодія  влади, бізнесу та людей», -  повідомила Галина Корніюк, в.о. старости сс. Непедівка та Гурівці, Глуховецької ОТГ  Козятинського району Вінниччини.

Під час візиту  учасники поділились досвідом, обговорили практичні аспекти діяльності ОТГ в умовах децентралізації, налагодили контакти для подальшої співпраці і нових зустрічей.



Переглядів: 3132
Поширень: 0

Останні новини