Уже влітку вінничанам доведеться платити більше за продукти, послуги і зв'язок

Гаманці вінничан цьогоріч знову схуднуть за рахунок зростання цін. І прогнози експертів невтішні, адже в бюджеті України на цей рік було закладено рівень інфляції 7,4%. За що доведеться платити більше вже влітку?

Комунальні послуги, опалення, газ, водопостачання

Одна з найболючіших тем – підвищення комунальних тарифів. Відчутне зниження вартості блакитного палива поки що залишається лише надією. Більш прогнозовано, що до наступного опалювального сезону в платіжках ми побачимо нові тарифи. Восени прогнозують черговий удар по гаманцю у вигляді підвищення вартості енергоносіїв. Відповідно, підніметься ціна на водопостачання, електроенергію, утримання прибудинкових територій. Сумарно платіжки за квартиру до грудня можуть перевищити минулорічні більш ніж на 20%.

Оренда, купівля житла

Через зростання комунальних тарифів власники квартир піднімуть ціни на оренду. Експерти ринку нерухомості прогнозують підвищення вартості первинного житла на 15-20%, оскільки дорожчає будівництво.

Паливо

Ціни на автозаправках також не втішать. Ще у квітні бензин і дизпаливо стрімко зросли в ціні на близько 1,5 гривні. На думку експертів, у разі інфляції паливо коштуватиме дорожче ще на 9-12%. Газ не набагато відстане, тим більше, що в червні почало діяти рішення уряду РФ про обмеження поставок газу і дизпалива в Україну.

Проїзд у транспорті

Швидше за все восени транспортні перевезення обійдуться вінничанам дорожче. У деяких містах України проїзд в маршрутках вже подорожчав. Передбачувано, що і вінницькі перевізники незабаром повідомлять про підняття вартості проїзду через зростаючі витрати на енергоносії, запчастини, оплату праці.

Приблизно на 25% зростуть у ціні квитки на потяги, а у 2020-2021 рр. цінові стрибки складуть ще біля 30%.

Послуги зв'язку, Інтернет

Вкотре додадуть у ціні послуги мобільного зв'язку і домашній Інтернет. Оператори пов'язують це з інфляцією, підвищенням цін на паливо, енергоносії, оренду приміщень, комунальні послуги. Так, пакети мобільних операторів можуть вирости на 25-60 гривень, абонплата за доступ до мережі Інтернет на швидкості до 100 Мбіт/с складе ймовірно 250 гривень до кінця року.

Продукти

Асоціація фермерів України ще минулого року попереджала про поступове зростання цін на хліб. За літо ми відчуємо здорожчання хлібного кошика приблизно на 30%. Вартість інших продуктів харчування також прагнутиме вгору, хоча і не так відчутно, як комуналка.

На основні продукти очікується підвищення цін до 10%. Залишається сподіватися, що після збору нового врожаю темпи подорожчання сповільняться і покупців більше не шокуватимуть божевільні цінники на овочі, як це сталося у квітні-травні. А ось м'ясо подорожчає на 18-20%.

Лікарські засоби

Через інфляцію хворіти стане ще дорожче – порядком на 15-20%. Крім того, невеликі аптеки поступово йдуть з ринку, що також сприятиме послабленню конкуренції та зростанню цін на ліки.

Алкоголь і сигарети

Нові липневі акцизи на тютюнову і алкогольну продукцію спровокують подорожчання сигарет на 19% і спиртного на 6-9%. Так, пачка цигарок подорожчає в середньому на 5-8 грн і обійдеться в 45-50 грн, а за пляшку горілки потрібно буде викласти біля 100 грн.

Паспорти

З 1 липня українці платитимуть на 25-30% більше за виготовлення закордонних і внутрішніх паспортів у разі їх втрати або заміни. Так, нетермінове виготовлення закордонного біометричного паспорта коштуватиме 682 грн (раніше – 557,32 грн), за термінове оформлення передбачена оплата 1034 грн (раніше – 810,32 грн). Цей крок спровокований зростанням собівартості послуг  на 44,2%. Попереднє підвищення цін виготовлення паспортів відбулося ще у 2016 році.        


Переглядів: 4165
Поширень: 13

Останні новини