Звідки береться Інтернет і чому за нього потрібно платити?

Як не дивно, але досі існує думка, що Інтернет нікому не належить, а отже повинен бути безкоштовним. Але на скептиків чекає розчарування: хоч Інтернет – абстрактне поняття, але самостійно з нізвідки він не виникає. Спробуємо розібратися, як з'являється Інтернет, і за що ж ми платимо провайдерам гроші.

Де живе Інтернет і як він потрапляє у ваш комп'ютер

Вся інформація в Інтернеті зберігається на потужних серверах, які пов'язані між собою магістральними оптоволоконними каналами, прокладеними на суші і по дну океанів. Ці сервери постійно контактують один з одним і обмінюються даними.

Основні магістральні канали належать глобальним операторам, яких налічується у світі близько десятка. Вони являються так званими оптовими постачальниками і співпрацюють лише з національними і регіональними провайдерами, а також з дуже крупними споживачами трафіку.

Саме регіональні провайдери підключають ваші домашні комп'ютери до Інтернету і забезпечують доступ до невичерпного інформаційного джерела.

За що провайдер бере гроші

Оператор не просто перепродує вам можливість доступу до Інтернету і бере гроші за використання ліній зв'язку, які він сам орендує. Щоб Інтернет потрапив до вас у будинок і підключення було надійним, провайдеру потрібно створити оптоволоконну мережу (саме цей спосіб дозволяє найякісніше передавати велику кількість інформації). Крім того, знадобиться спеціальне дороге обладнання для посилення і підтримки стабільності сигналу, потужні сервери, маршрутизатори та інші комутаційні пристрої. Необхідно постійно підтримувати у робочому стані магістральні мережі, налаштовувати і обслуговувати обладнання, усувати несправності. Все це вимагає чималих фінансових вкладень. При цьому частину витрат доводиться сплачувати у валюті.

Залежно від того, як провайдер проектує свою мережу і з якою пропускною можливістю, яке обладнання і технології використовує, чи є у нього резервні магістралі та генератори, чи організована аварійна служба для усунення неполадок, вартість доступу до Інтернету у різних операторів відрізнятиметься.

У місячну абонплату включаються витрати компанії на електропостачання, комунальні послуги, утримання офісних приміщень, зарплати співробітниками. У тариф також закладені витрати на відновлення мережі і обладнання на випадок поломки або крадіжки, останнє, до речі, трапляється досить часто.

А відповідальний провайдер дивиться у майбутнє і намагається розвиватися, пропонувати сучасні послуги високої якості, відмінне та, що не менш важливо, швидке техобслуговування. Виходить, ми самі пиляємо гілку, на якій сидимо: прагнучи платити менше, свідомо прирікаємо себе на отримання неякісних послуг допотопного рівня.

Все частіше провайдери ведуть мову про підвищення вартості послуг доступу до Інтернету. Це, звичайно, не тішить, але ми навряд чи вже зможемо обходитися без тих можливостей, які відкриває всесвітня мережа.


Переглядів: 9411
Поширень: 2

Останні новини