Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно!

Сильний біль за грудиною, запаморочення та холодний піт можуть вказувати на початок інфаркту у перехожого. На 30% зростають його шанси зберегти життя та здоров’я, якщо правильно і вчасно надати першу домедичну допомогу. Ці навички ви можете легко засвоїти, навіть не маючи спеціальної освіти. Запам’ятайте просту послідовність дій! У цьому допоможуть поради Станіслава Скоробагача, заступника головного лікаря  Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Правило №1. Визначте рівень безпеки

Ваше першочергове завдання перед початком будь-яких активних дій — оцінити рівень безпеки навколо. На цьому завжди наголошують  експерти з першої медичної допомоги. Подивіться, чи немає поруч рухомого транспорту, диких тварин, пошкоджених електродротів. Потім огляньте хворого. Визначте, чи знаходиться він при свідомості. Заговоріть до людини. Якщо потерпілий не зреагував на звуки, перевірте реакцію зіниць на світло. Звуження означатиме, що мозок працює. Потім хворого потрібно перемістити у комфортне місце: з прямих сонячних променів — у тінь, з велелюдного проспекту — на лавку у сквері. Звільніть людину від тісного одягу, розстебніть ґудзики, послабте пасок, вмийте прохолодною водою і дайте попити.

Правило №2. Телефонуйте до «швидкої допомоги»

Без зволікання телефонуйте на службу «103». Це займе у вас всього кілька хвилин, але пришвидшить надання фахової медичної допомоги. Заручіться підтримкою ще однієї людини! Тоді ви допомагатимете постраждалому, а ваш помічник спілкуватиметься з диспетчером.

Не дозволяйте хворому самотужки добиратися до лікарні



Переглядів: 2802
Поширень: 0

Останні новини