Жмеринка - третє місто обласного значення Вінниччини готується до створення ОТГ

Процеси об’єднання та приєднання громад Вінниччини продовжуються. Активізувалися і  міста обласного значення, серед яких м.Жмеринка, що є центром Жмеринського району області. Про це повідомив радник  з децентралізації Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою» - Євген Шаповалов, що відвідав ряд зустрічей у громадах.

Місто Жмеринка може стати третім містом обласного значення, що приєднає суміжні території. Як відомо,   це  вже зробили  міста Вінниця та Хмільник: до обласного центру приєдналось селище Десна Вінницького району, до районного – с. Соколова.

«Днями, відбулися громадські обговорення щодо приєднання Жуковецької, Коростівецької та Рівської територіальних громад, що згідно перспективного плану, схваленого обласною радою та затвердженого Кабміном,   входять до складу майбутньої Жмеринської міської ОТГ. Під час зустрічей із громадами населених пунктів  було обговорено переваги децентралізації та дивіденди для сільських територій у разі приєднання. Таким чином,  у підсумку,  очікується схвалення рішень про надання згоди на добровільне приєднання на найближчих сесіях міської та сільських рад, що відбуватимуться на початку жовтня», - повідомв Євген Шаповалов.

Як пояснив експерт, важливим фактором для здійснення приєднання є фінансовий стимул. До бюджетів Рівської та Коростівецької територільних громад надходять значні кошти від акцизного податку із продажу пального – 2,4 млн. грн.  та 1,4 млн. грн. відповідно. Ці гроші з 2020 року будуть спрямованими до Державного дорожнього фонду, тому з метою забезпечення діяльності дитячих садочків, здійснення заходів з благоустрою населених пунктів необхідно залучати інші джерела податкових надходжень,  такі  як ПДФО, що зараховується лише до бюджетів тих громад, що об’єдналися.

«Приєднання до Жмеринки є логічним кроком, адже мешканці  сусідніх територіальних громад тісно пов’язнані та інтегровані в життя міста. Із приєднанням  цих територій до міста обласного значення, що має всі необхідні виконавчі органи, успішу практику залучення грантових коштів та реалізації інфраструктурних проектів для сільських територій,  відкриваються нові можливості для розвитку громад», - підкреслив Євген Шаповалов.



Переглядів: 3193
Поширень: 0

Останні новини