Як заощадити на опаленні з енергозберігаючими пластиковими вікнами?

Ціни на опалення квартир та будинків зростають практично щороку. Стаття витрат на опалення житла є найбільшою серед інших комунальних послуг. З настанням перших холодів питання пов’язані з опаленням виходять на перший план. Багатьох господарів цікавить, як зробити свою оселю теплою в зимовий період, а також мінімізувати грошові витрати на опалення.

Ефективним рішенням даного питання є установка енергозберігаючих вікон. Такі вікна мають високий показник теплоізоляції і суттєво зменшують втрати тепла через віконний отвір.

Енергозберігаючі вікна - це теплий широкий профіль, склопакет зі спеціальним енергозберігаючим покриттям, якісна фурнітура та теплий монтаж конструкції з дотриманням нормативних вимог.

Якщо ви знаходитесь на етапі вибору нових вікон, то обов’язково оберіть енергозберігаючі вікна. В тому випадку, коли в вашій оселі вже встановлені вікна достатньої якості, але зі звичайними склопакетами, то можна замінити лише склопакет на енергозберігаючий, що теж допоможе заощаджувати. Ви можете використати калькулятор вікон онлайн щоб розрахувати вартість.

Порівняльна характеристика склопакетів:

Однокамерний склопакет (4-16-4) – 0,32 м2 К/Вт.
Однокамерний енергопакет (4-16-4і) – 0,55 м2 К/Вт.
Двокамерний склопакет (4-10-4-10-4) – 0,51 м2 К/Вт.
Двокамерний енергопакет (4-10-4-10-4і) – 0,78 м2 К/Вт.

Чим більший показник теплопередачі (К/Вт) - тим краще

Висновки, наскільки енергозберігаючі склопакети тепліші за звичайні - очевидні.

Для максимальної енергоефективності - має бути два енергозберігаючих покриття і додатково закачаний інертний газ в камери.

Енергозбереження за різних умов

Пропонуємо розглянути в яких випадках і як саме енергозберігаючі вікна допомагають заощаджувати.

Випадок 1. Приватний будинок

Приватні будинки мають індивідуальні системи опалення і господарі самі можуть регулювати необхідну кількість теплоти в домі. Для того, щоб зменшити витрати на опалення, необхідно максимально зберігати тепло в оселі.

Встановлення енергозберігаючих вікон суттєво зменшить втрати тепла, оскільки саме вікна є основним шляхом для цих втрат. Якщо в приватному будинку замінити всі вікна на енергозберігаючі, то можна досягти економії на опаленні до 35%.

Випадок 2. Квартира з індивідуальними лічильниками тепла

Для квартири з індивідуальними лічильниками тепла ситуація буде аналогічна як і для приватного будинку, оскільки є облік витрат теплової енергії на квартиру, а також можливість регулювати інтенсивність опалення. Енергозберігаючі вікна роблять відчутно тепліше в квартирі – встановлюємо меншу потужність обігріву – економимо гроші.

Випадок 3. Квартира в багатоквартирному будинку з загальнобудинковим лічильником тепла

В даному випадку досягти відчутної економії на опаленні можна у випадку, коли більшість мешканців багатоквартирного будинку свідомо віднесуться до цього питання, встановивши енергозберігаючі вікна та регулятори на опалювальні прилади.

Випадок 4. Квартира, в якій зимою холодно

В деяких квартирах в морозні дні температура повітря не піднімається навіть до мінімальної норми +18°С. При такій температурі некомфортно, тому мешканці використовують додаткові прилади для обігріву, наприклад електричний обігрівач. Середня потужність електрообігрівача для квартири 1,5 кВт. 

Обігрівач працює не весь час, він нагріває квартиру до заданої температури і надалі підтримує її. Важко назвати точну кількість годин роботи обігрівача за добу, оскільки це залежить від багатьох факторів, але припустимо що обігрівач працює 1/2 частину доби, тобто 12 годин. За цей час він витратить 18 кВт, за місяць – 540 кВт. На сьогоднішній день вартість 1 кВт коштує 0,9 грн. Таким чином за місяць на додатковий обігрів витрачається 829 грн.

Встановлення енергозберігаючих вікон підвищує температуру в приміщенні на декілька градусів, що дозволить обійтись без додаткового опалення електричним обігрівачем і додаткових витрат на електроенергію.


Переглядів: 2797
Поширень: 1

Останні новини