Представники успішної молоді мріють, що Вінниця стане затишним мегаполісом!

Вінницька молодь активно долучається до життя міста. Багато учнів старших класів, вже намагаються спробувати себе у різних міських проєктах. Чого прагнуть молоді вінничани та ким воліють стати успішні школярі, читайте у проєкті “Лідери майбутнього”

Здебільшого сучасна молодь прагне радикальних змін. Освітня система в Україні на сьогодні надає таким активним учням багато можливостей. Головним інструментом в самореалізації учнів є шкільне самоврядування. За останні роки у Вінниці, учні різних закладів шкільної освіти змогли досягти великих результатів, в поліпшенні роботи власної школи. Зокрема завдяки реалізації проєкту “Бюджет Шкільних ініціатив” , учні мали змогу не лише отримати досвід у написанні проєкту, а й навчилися взаємодіяти в команді, успішно попрацювати з міською владою та поліпшити добробут власного навчального закладу.

Одним з таких вінничан є Володимир Додон. Школяр навчається в 10 класі Комунального закладу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №3 ім. Михайла Коцюбинського Вінницької міської ради". Під час навчального процесу, він активно підтримує різні шкільні ініціативи, бере участь у міських проєктах. В позашкільний час підкорює Говерлу та веде активну діяльність разом з ГО ДіаДіти Вінниця. Для свого віку, хлопець є дуже цілеспрямованим й достатньо успішним. Володимир розповів відверто, чого прагне досягти, які цінності сповідує та ким себе бачить в майбутньому.

Чому вирішив проявити себе в шкільному житті?

В цього хлопця дуже вольова позиція до життя. Він не з тих, хто буде скаржитися на обставини. У важких для себе ситуаціях, він приймає відповідальні рішення. Йому важливо знати, як змінити ситуацію на краще. Тому зазвичай перш, ніж діяти, він добре мислить над моделюванням ситуації:

Якщо треба, щось поліпшити чи виправити, — розповідає Вова, — я завжди думаю, як це зробити.Отже якщо мені, щось не подобається в шкільному процесі, чи в процесі освіти — я намагаюсь це змінити

Як саме працює учнівське самоврядування у Вінниці?

В кожному навчальному закладі є активні діти, що прагнуть себе проявити. З боку вчителів важливим завданням є надання можливості для реалізації потреб молоді. Володимир розповів, що дійсно сьогодні до перспектив розвитку молодого покоління прикуто багато уваги. Якщо учень прагне розвиватись, варто заявити про себе:

Наразі у нас є відсоток активної небайдужої молоді, яка за те, щоб розвивати нашу державу, — говорить Володимиртакож наше місто, має звання дружнього до дітей. Тому, у нас розвивається достатньо, я вважаю, проєктів та конкурсів, щоб максимально залучати молодь до життя нашого міста

Що цікавить в позашкільний час?

Вова вже не перший рік займається танцями. Брав участь в численних танцювальних конкурсах міського, обласного та державного рівня. Крім танців вивчає англійську мову та постійно шукає можливості для розвитку власної особистості.

Був залучений, в багатьох проєктах разом з ГО “ДіаДіти Вінниця”?

Вже понад рік, Вова є активним учасником Громадської Організації “ДіаДіти Вінниця”. Вона складається з дітей хворих на цукровий діабет та їх батьків. За перший рік свого існування організація встигла змінити життя хворих на діабет на законодавчому рівні та змінити суспільну думку щодо діабету в позитивному напряму. Але прославилися на всю Україну вінницькі “солодкі діти” тим, що знайшли спільну мову з місцевими органами влади. Отже, Вінниця стала єдиним містом, в якому діалог між громадською організацією людей з цукровим діабетом та місцевою владою, дав максимально ефективний результат. На це звернули увагу, навіть представники Литви, які мали змогу взяти участь у спільному проєкті “Нам не соромно”. В рамках цього проєкту, діти обох країн разом з батьками здолали найвищу гору України — Говерлу. Провели багато тренінгів та семінарів. Вова, буй одним з його активних учасників. На офіційній сторінці ГО “ДіаДіти” у фейсбук, він прокоментував участь у проєкті так:

"Тільки побачивши гори знизу, відразу здавалося, що підйом на вершину буде нереальним. Але всі разом, спільними зусиллями і взаємною підтримкою, ми змогли піднятися на найвищу точку України! З цього треба винести один урок, що разом — ми сила і діабет — не перешкода на Шляху до нових вершин і досягнень. Ми не думали про те, як ми втомилися, ми просто насолоджувалися кожним моментом".

Як вдається все встигати та спланувати час на дозвілля?

Для того, щоб максимально ефективно використовувати власний час та все встигнути, сучасній молоді потрібно швидко опановувати керування часом. Звісно, все приходить з досвідом, проте якщо планування часу, ще зі шкільного віку входить у звичку, в майбутньому людині значно легше напрацювати в собі високі професійні якості. Вова, працює в цьому напряму. Його графік завжди вщент забитий різними подіями. Проте, навіть за таких обставин, він намагається виділити час для себе:

Мені вистачає часу, але коли організм дає мені зрозуміти, що я втомився і мені потрібен відпочинок, я звертаю увагу на своє самопочуття та роблю собі вихідний

Ким планує стати в майбутньому?

На відміну від попереднього покоління, здебільшого обирали професію за порадою батьків, сучасна молодь вже у школі знає ким хоче стати в майбутньому. До вибору професії підходять практично. Спочатку визначаються з наявністю своїх талантів, а потім аналізуючи потреби на ринку праці визначають, де максимально ефективно вони можуть себе реалізувати.

Наразі, — констатує Вова, — я, планую стати маркетологом, але це ще у процесі осмислення.”

Яким ви бачите наше місто в майбутньому?

Дуже важливо розуміти, що сучасна молодь знає чого прагне. Вони чітко ставлять перед собою ціль та йдуть до поставленої мети. З рештою, саме вони за десять років будуть керувати нашою країною. Тому, сьогодні, так важливо розуміти, яким вони бачать своє майбутнє та яким, на їх думку, має бути наше місто. Володимир, сподівається, що Вінниця стане над сучасним мегаполісом, але не втратить свого затишку:

Я, бачу Вінницю — містом в якому живуть щасливі люди! Це місто мільйонник, сучасне та розвинене, а головне — це моє місто, до якого завжди хочеться повертатись!



Переглядів: 3364
Поширень: 5

Останні новини