Дивний та моторошний експонат: вістря списа, якому кілька століть, показали вінничанам

Що може об’єднувати зображення давньоруських воїнів та свинини? Відповідь: один з експонатів вінницького краєзнавчого музею.

«Дійсно дивний і дещо моторошний. Предмет у 2019 р. передав до музею мешканець с. Грушківці Калинівського району. Це – вістря списа, яке було випадково знайдене жителями села. Такий тип озброєння характерний для кінця Х-ХІІ ст.», - розповідає на фейсбук-сторінці завідувачка сектора археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська.

Але на початку ХХІ ст. йому знову довелося «випити крові». Адже предмет зберігся у настільки чудовому стані, що до нього «доварили» стрижень з різьбою, зробили руків’я і почали використовувати як швайку для забою свиней.

«Слід відзначити, що поряд з с. Грушківці збереглися залишки укріплень давньоруського часу. Давнє городище було відкрите в середині ХХ ст. доцентом Вінницького педінституту к. і. н. Павлом Хавлюком. За даними досліджень, воно споруджене слов’янами у Х-ХІ ст. і використовувалось до періоду пізнього середньовіччя», - пояснює археолог.

Презентували холодну зброю давньоруських воїнів в рамках всесвітнього флешмобу, ініційованому британським Йоркширським музеєм #CreepiestObject. За умовами челенджу, музеї демонструють свої наймоторошніші експонати.



Переглядів: 4694
Поширень: 2

Останні новини