В зв’язку зі змінами у законодавстві ставки податку на житлову і комерційну нерухомість у місті будуть переглянуті. Вже на наступну сесію міської ради буде винесено ряд змін, які передбачають зростання ставок на 0,5 %.

20 січня під час засідання Ради підприємців при міському голові директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко поінформувала про майбутні зміни до порядку справляння окремих місцевих податків та зборів. Їх буде введено у зв’язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Прикінцевими положеннями цього закону органам місцевого самоврядування рекомендовано у місячний строк переглянути попередньо прийняті рішення. За словами Наталії Луценко, враховуючи, що закон набрав чинності з 1 січня, у міської ради є термін до кінця січня для внесення необхідних змін.

У Вінниці буде змінено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

До Податкового кодексу України, в тому числі, внесено і зміни щодо порядку справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Законом змінено ставку податку. Так, з 1 січня ставка податку не повинна перевищувати 3 % розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр бази оподаткування. До цієї зміни ставка оподаткування не повинна була перевищувати 2 %. Відповідно до неї Вінницькою міською радою минулого року і було встановлено диференційовану систему оподаткування майна, яке під нього потрапляло. Нагадаємо, що 75 % мешканців міста взагалі не підпадають під категорію платників цього податку.

У Вінниці буде змінено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

«Після детального обговорення цього питання на сьогодні прийнято рішення максимальну ставку 3 % не застосовувати, - каже Наталія Луценко. - Разом з тим, є ряд питань, які потребують додаткових коштів. Так, місту на фінансування передано дев’ять професійно-технічних закладів без передачі фінансового ресурсу. А це майже 105 млн. грн. Не вирішеним залишається питання надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг, компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Пільги не скасовані, зміни до Бюджетного кодексу України не внесені, тобто офіційним джерелом цих пільг залишається субвенція з державного бюджету, яка в державному бюджеті на 2016 рік не передбачена. Якщо питання вирішувати лише в частині міських перевезень, які здійснює КП «Вінницька транспортна компанія», то це більше 100 млн. грн. Враховуючи ці обставини, прийнято рішення частково підвищити ставки податку на нерухоме майно».

У Вінниці буде змінено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Тобто, на сьогодні максимальна ставка податку в місті 1,5 % при граничній ставці 2%. До змін пропонується встановлення максимальної ставки 2 % при граничній – 3 %. З діючими та пропонованими ставками для об’єктів житлової нерухомості можна ознайомитися у прикріплених зображеннях НИЖЧЕ. «Наприклад, ставка для квартири зростає на 0,5 відсотка або на 6 грн. 89 коп. за 1 м2. За квартиру площею 70 м2 при діючій ставці податок складає 206 грн. 70 коп. на рік, за новою ставкою – 275 грн. 60 коп., тобто збільшується на 68 грн. 90 коп. Крім того, малозабезпечені громадяни, які отримують субсидію, повністю звільнені від сплати податку. А всього міською радою встановлено дев’ять пільгових категорій, які звільнені від податку», - зазначає Наталія Луценко.

Ставки для оподаткування нежитлової нерухомості міською радою минулого року встановлені як за видами об’єктів цієї нерухомості, так і за місцем розташування об’єкту. Для чого було затверджено план зонування, яким територія міста поділена на чотири зони.

У Вінниці буде змінено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Так, для будівель готельних, офісних, торговельних, розміщених в І зоні, пропонується, аналогічно житловій нерухомості, встановити ставку - 2 % замість 1,5. В гривнях – це 27 грн. 56 коп. проти 20 грн. 67 коп. за 1 квадратний метр. За таким самим співвідношенням переглядаються ставки по решті об’єктів І зони, а також ставки для об’єктів, які розташовані у ІІ, ІІІ та IV зонах.

Ці зміни щодо справляння місцевих податків та зборів Радою підприємців були схвалені. В кінці місяця в комплексі із іншими змінами до порядків справляння місцевих податків і зборів їх буде винесено на розгляд чергової сесії міської ради.



Переглядів: 8922
Поширень: 0