Греко-католики у Вінниці та усій Україні переходять на новий календар

Вчора, 6 лютого в Україні ухвалили історичне рішення: УГКЦ переходить на новий календар. Про це повідомила Парафія Покрова Пресвятої Богородиці у Вінниці.

Календарна реформа в Україні набирає обертів. З 1 вересня 2023 року віряни УГКЦ почнуть відзначати свята за новим календарем. Офіційну заяву про це зробив глава УГКЦ Святослав Шевчук, оголошуючи рішення Синоду, що відбувся нещадавно у Львові-Брюховичах.

Зазначають, що це відбулося через численні прохання вірян та після консультацій із духовенством. Нагадаємо, що раніше УГКЦ відзначала свята за юліанським календарем, як і Православна Церква.

Дати свят за новим календарем

Реформу запроваджують від 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року. Йдеться про перенесення нерухомих свят та збереження дат чинної Пасхалії. Тобто на дату Великодня новий календар не впливає, її будуть визначати, як і раніше.

Різдво —25 грудня, Богоявлення — 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня, Покров Пресвятої Богородиці — 1 жовтня, Святого Миколая — 6 грудня тощо.

Зазначають, що для тих парафій чи громад, які не відчувають готовності до такого кроку, є можливість збереження юліанського календаря до 2025 року.

Дискусії щодо перенесення свят на Вінниччині

У листопаді та грудні релігійні громади у Вінниці та області активно обговорювали перехід на новий календар. Дискусії відбувалися як серед вірян УГКЦ, так і в ПЦУ.

Врешті-решт, Різдво у Вінниці відсвяткували двічі: і 25 грудня, і 7 січня. Як це було - читайте у матеріалі.

Згодом голови УГКЦ та ПЦУ домовилися про створення спільної робочої групи щодо можливості запровадження Новоюліанського календаря в Україні.


Теги: релігія

Переглядів: 1483
Поширень: 1

Останні новини