Яке сьогодні свято – 8 березня: церковне свято та все про цей день.

Сьогодні, 8 березня, в усьому світі відзначають Міжнародний жіночий день, а за церковним календарем віряни вшановують святого Полікарпа Смірнського. 

Восьме березня 2023 року – це середа, 378-а доба повномасштабного вторгнення.

Яке церковне свято 8 березня

8 березня у православному світі - це день пам’яті святого Полікарпа Смірнського. Це церковне свято на честь праведника Полікарпа, який служив єпископом. Наставником його був Іван Богослов, він рукопоклав Полікарпа у єпископський сан у 96 році.

У часи царювання Марка Аврелія, язичники захопили святого. Однак перед цим він отримав попередження у видінні. Чоловікові було відомо, що його збираються спалити в багатті. Коли ж це сталося – відбулося диво і Полікарп вийшов з вогню неушкоджений. Після цього його почали колоти, але коли із тіла линула кров, вона погасила вогонь. 

Яке сьогодні свято в Україні та світі

8 березня в Україні і світі відзначають Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок. Вперше подію почали святкувати ще до нашої ери у Римі. Тоді до храмів богині Вести приходили святково вбрані дівчата та влаштовували різноманітні обряди. 

Свято 8 березня у сучасному розумінні з’явилося у 1975 році, за рішенням ООН. До того, у 19 столітті в США відбувалися чисельні демонстрації, на яких жінки вимагали рівноправ’я та підвищення зарплатні до того ж рівня, що й у чоловіків. На мітингах піднімали питання освіти у дівчат та можливості брати участь у виборах. 

А ще 8 березня святкують Міжнародний день жінок пивоварів. Подію започаткували для підвищення обізнаності щодо ролі жінок у галузі пивоваріння. Свято заснували у 2014 році, відтоді воно стало популярним.

Також 8 березня відзначають цікаве свято День по батькові. Якщо у світі існують іменини, то має бути і дата, коли відзначають день на честь середнього імені (по батькові). Подія покликана привернути увагу до збереження родового імені та спадковості, а також підтримки сімейних цінностей та зав’язків.

8 березня - Всесвітній день математики. Заснували подію для підвищення обізнаності людства щодо важливості математичної науки. У цей день організовують математичні конкурси, щоб популяризувати та заохотити молодь до вивчення предмету.  

Також сьогодні – Новий рік за Індійським календарем та початок місяця Чайтра.

Народні прикмети і традиції 

В давнину люди спостерігали, який сьогодні день, та мали відповідні вірування, забобони та прикмети:

туманна погода – до похмурого літа; сороки відлітають в бік лісу – скоро потеплішає; якщо на сніг кинути шматочок соломи і він провалиться – кінець зимі; павук плете в хаті павутину – до достатку.

Наші предки називали цей день «Кислі дівки». Вважалося, ящо дівчина не вийшла заміж до свята Полікарпа, вона буде ходити «кисла». 

Сьогодні іменини у Дем'яна, Івана, Олександра, Мусія, Полікарпа, Кузьми, Климента та Мойсея.

Що не можна робити цього дня

не варто вдаватися до важкої фізичної праці, натомість слід більше відпочивати; не поширювати чутки; не вживати лайку і не сперечатися; не можна сумувати самому і старатися не засмучувати інших.

Читайте також:

Коли у 2023 році переходять на літній час

Як святкують 8 Березня у світі і чи скасували свято в Україні: все про Міжнародний жіночий день


Теги: свята

Переглядів: 4195
Поширень: 12

Останні новини