Як студент може повернути гроші за освіту: покрокова інструкція

Студенти університетів та коледжів України, які вчаться на контракті, можуть повертати частину виплат за навчання у вигляді податкової знижки. Як це зробити — пояснює Суспільне у своєму матеріалі.

Хто може оформити знижку

Податкова знижка передбачена податковим кодексом України. Відшкодовуються витрати на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Оформити податкову знижку може сам студент (якщо має офіційний заробіток, з якого сплачує податки) або члени його сім’ї першого ступеня спорідненості — мати, батько, дружина, або чоловік. У 2023 році можна подавати запит на відшкодування за 2022 рік.

Варто зазначити, що витрати на гуртожиток — не відшкодовуються.

Вимоги для отримання та розмір знижки

Студент має бути громадянином України, мати реєстраційний номер облікової картки платника податків та не бути приватним підприємцем. Відшкодуванню підлягають лише послуги українських закладів вищої освіти. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі.

Розмір податкової знижки — 18 % від вартості навчання. Враховуються фактичні витрати, понесені минулого року. Сума податкової знижки не може перевищувати розмір сплаченого податку з доходів фізичних осіб.

Документи, необхідні для отримання

Паспорт. РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків). Декларація про майновий стан і доходи. Довідка про заробітну плату (форма №3). Копія договору з навчальним закладом. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за оплату навчання. Документи, що підтверджують ступінь споріднення, якщо за навчання сплачують рідні. Заява з реквізитами рахунку, на який будуть перераховувати гроші.

Подати заяву на отримання послуги можна, або самому, або через законного представника.

Куди та коли надходять гроші

Після подання декларації кошти протягом 60 днів повертаються на вказану в заяві карту. Вона може бути будь-якого банку.



Переглядів: 691
Поширень: 0

Останні новини