Українське Camino Podolico після дворічної перерви відновиться у квітні: особливості цьогорічного маршруту

Офіційний сезон проходження Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) стартує 25 квітня. Через російську агресію захід офіційно не функціонував з 2022 року, проте на сайті маршруту вже почали оновлювати інформацію для туристів і паломників.

Camino Podolico – це культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу. В тестовому режимі маршрут запрацював завдяки підтримці Українського культурного фонду у 2021 році.

У зв'язку з повномасштабним вторгненням рф, офіційний сезон у 2022 році відклали на невизначений термін через велику кількість обстрілів та заповненість місць тимчасового проживання внутрішньо переміщеними особами. Але незважаючи на це, кілька десятків людей за ці два роки все ж відправлялися у мандрівки Поділлям.

Проходження шляху Святого Якова

«Цей рік дуже відповідальний, тому що два роки маршрут офіційно був на паузі. Але зараз ми з усіма координаторами, з усіма громадами Подільського шляху святого Якова працюємо над тим, щоб стартувати з 25 квітня. Нам багато пишуть (зокрема й військові), що планують провести відпустку у такому форматі (як невеликий ретрит для психологічного відновлення), або зробити проходження маршруту зі збором донатів для підтримки ЗСУ. Тому, ще з кінця 2023 року ми готуємося до повноцінного функціонування маршруту з необхідною інформаційною підтримкою та інфраструктурою», – каже директор департаменту маркетингу міста і туризму ВМР Олександр Вешелені.

Особливості проходження Подільського шляху святого Якова під час війни

На сайті www.caminopodolico.net у розділі «Маршрут» уже оновлюється інформація про місця, де можна поїсти і зупинитися на нічліг. Організатори наголошують, що на всіх зупинках житло потрібно обов’язково бронювати завчасно та про всяк випадок шукати резерв.

Також незмінним атрибутом маршруту залишається паспорт пілігрима, який видаватимуть у Вінниці та Бару. У ньому необхідно проставляти штампи чи відмітки у населених пунктах, які проходить мандрівник. Але для отримання головного документа (сертифіката проходження маршруту) наявність відміток у кожній з громад не обов'язкова. Єдине, що має бути точно підтверджено – це неперервність маршруту: з Вінниці до Бару (сертифікат про проходження половини шляху пішки) або з Вінниці до Кам’янця-Подільського (сертифікат про проходження або долання на велосипеді всіх 250 кілометрів Camino Podolico).

Згодом на сайті буде доступна інформація про наявні укриття в громадах та загальні рекомендації щодо безпеки паломників.

Цьогоріч також планується розширення маршруту і поява альтернативних гілок. Родзинкою стане ділянка до єдиної діючої на Поділлі церкви і джерела святого Якова, розташована приблизно за 30 кілометрів від Кам’янця-Подільського у селі Панівці. Під час відкриття сезону планується колективне проходження до цих об’єктів. Зареєструватися можна буде в середині квітня.

Всі оновлення та анонси публікуються на сторінках Camino Podolico у Facebook та Instagram та офіційному сайті caminopodolico.net. Там же доступні форми зворотного зв’язку.

Довідково: Влітку 2023 року Camino Podolico офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова, і вже в цьому році очікується його сертифікація Радою Європи як частини першого європейського культурного маршруту. Це дозволить використовувати почесний логотип і встановити на маршруті керамічні плити у вигляді мушлі –  відомим в усьому світі символом паломницького шляху до могили святого Якова в Іспанії.

Символ паломницького шляху

Джерело: ВМР



Переглядів: 350
Поширень: 0

Останні новини