Що роблять вінничани, щоб врятувати один-одного від безгрошів’я. Опитування 

Представники малого бізнесу зазнають безгрошів’я. Щоб хоч якось врятувати малий та середній бізнес, вінничани почали підтримувати один-одного, замовляючи певні послуги в знайомих. 

За останні три тижні відбулося значне коливання курсу валют, зниження платоспроможності громадян, закриття малого бізнесу та обмеження на різні види діяльності. Карантин став початком великої кризи, яку прогнозувало багато економістів. Останній раз світова економіка була під такою загрозою 2008 року, тоді вінницькі підприємства теж відчули скруту. Але зараз до всіх проблем на додачу пандемія нікому невідомої хвороби. Як виявилось, у такі моменти винахідливості вінничан немає меж. Вони почали працювати по бартеру, перераховувати гроші наперед за послуги власним перукарям, замовляти товари онлайн у друзів та шукати можливості порятунку власного та сусідського бізнесу. Представники різних сфер діяльності в соціальних мережах запустили челендж #купуйвсвоїх , щоб хоч якось підтримати один одного в скруті. Ми провели опитування у Фейсбук, наша журналіст спитала у своїх дописувачів, як вони підтримали малий бізнес у Вінниці. Свою думку висловили як представники малого, так і великого бізнесу.


Вінницька радіоведуча Альона Єлагіна цього року відмовилась від випікання пасок:

“Вирішила цьогоріч не випікати Великодню випічку, а замовити: собі, батькам, сестрі і свекрусі зі свекром однакові Великодні паски у SmartCatering. Як на мене, це і підтримка бізнесу цієї компанії, і приємні сюрпризи для найрідніших людей й водночас безпека моєї родини. Бо ми будемо смакувати одне й те саме, кожен у своїй домівці, піклуючись один про одного.”


Майстриня Аліса Радостева, яка вже багато років шиє сукні для дітей опинилась в скруті. Безгрошівя спіткало її через відсутність замовлень на випускні свята:
“Я сиджу вдома зовсім без грошей. Шити сукні для дітей, які за час карантину вже виростуть, ніхто не хоче. Все зводиться до мінімуму. Проте, кредиту ніхто не скасовував.  До сплати кредиту в 25000 не вистачило сплати 983 гривні, нарахували пеню 2680 і ще проценти 43 гривні кожного дня.”

Підтримати дизайнерку можна замовленнями одягу онлайн, на її сторінці у Фейсбук. Пані залюбки пошиє ексклюзивний одяг, який буде гарним, зручним та головне зробленим з любов'ю.

Світлана Ярова вирішила шукати можливості для підтримки місцевого бізнесу онлайн:

“Замовляємо квіти в салоні je taime в Олени Чернобрової. У них гарний смак безконтактна доставка, хороші ціни і взагалі вони няшечки. Замовляю продукти в Торгівельній мережі Варшава в  Наталі Рекути. Доставка кожного дня в певний час. Замовляю батькам та собі. Розрахунок онлайн. Пакет під дверима. Та побутову хімію і різні дрібнички по дому, замовляю в Аврорі магазини Василя Гошовського, це офлайн магазин навпроти вокзалу, але в карантин роблять безкоштовну доставку. Тут ціни краще ніж на інших сайтах і немає проблем з поверненням товарів. В цих кого я перерахувала кур’єри в масках, рукавичках, у Аврори навіть в окулярах. Багато моїх знайомих зіштовхнулись з тим, що доставку замовити зараз дуже важко. Затримка доставки кілька днів. А в Торговельній мережі Варшава ми купували продукти до карантину, живемо поруч. У нас стандартний набір продуктів. То по чеку бачу, що ціни залишились ті ж самі, тобто на доставці не накручують.  Тому або чоловік раз на тиждень виїжджає в магазин, або замовляємо в «Варшаві».

Анна Волошина замовила букет з фруктів, сплативши наперед  СадФлорі.

Етнограф Катерина Пірус, нещодавно вітала маму з днем народження. Тетяна Пірус живе в іншому кінці міста та входить до групи ризику. Щоб зробити приємно матусі, Катерина звернулась до відомого ресторатора Валерія Сіверчука.

“Сьогодні вітала маму з днем народження: Рекомендую Лезгинка - запальний та смачний ресторан в районі ринку "Урожай", замовлення зробила саме в них. Ще квіти та продукти купувала на базарі “Урожай”.

Юлія Дякун відома вінницька волонтерка теж працює з рестораном Лезгинка:

“Вже не один раз підтримуємо ресторан Лезгинка і замовляли їжу додому і один раз на роботу”

Алла Власюк є представницею великого бізнесу у Вінниці. Про життя та реалії підприємництва в умовах кризи пише наступне:

“Кожного дня забезпечуємо майже 2000 своїх робітників роботою (кого стаціонарно, кого дистанційно). Купуємо сировину у фермерів, сільгоспвиробників. Тим самим даємо можливість не зупиняти ланцюжок створення додаткової вартості, зберігаємо дохід багатьом суміжникам, постачальникам, перевізникам та їх родинам. Відповідно, люди мають кошти, щоб далі їх витрачати на своє споживання, підтримуючи інші бізнеси та інші родини.”

Максим Березюк художник з Гайсина працює по бартеру. Послуга за послугу, є гарним рішенням в скрутні часи. Однак, хлопець зазначає, що є проблема з матеріалами для його роботи.

“Я розмалював джинсову куртку фітнес-тренеру з домовленістю, що він розраховується, коли вийде на роботу своїми послугами. А от фарби для своїх робіт я замовляю онлайн, отримую через нову пошту. Так, я підтримую малий бізнес! Але теж прошу підтримайте мене.”

Вінницька зооволонтер Інна Петер, працює дистриб’ютором професійної косметики для волосся. Для розкрутки свого бізнесу в онлайн вона витратила більше року. До карантину вона мала цілу купу клієнтів у перукарнях та салонах міста. Зараз обсяг продажів впав до мінімума.

“Ми працювали з салонами, вони закрились! А керівництво сказало, що ми все одно маємо працювати дистанційно. Але кому продавати? І заробітна плата, просто 10% від продажу. І все! Щоб заробити 2000 гривень, треба продати на 20000 шампуню. Цього заробітку не вистачить навіть на оплату комунальних! А в мене ще дитина і на утриманні 20 тварин. Я просто в шоці. Ось так підтримує нас наша компанія. Тому звертаюся до всіх кому потрібні засоби для догляду за волоссям, електроінструменти: плойки, фени, утюжки, бритви, машинки для стрижки. Якість гарантуємо відмінну!”

Діана Мороз оптимістично дивиться в майбутнє. Після карантину разом із сином планують подорож. Громадська діячка рекомендує Турагенцію Вінвіза, а ще мріє сходити по всім рестраціям своїх друзів.

Сергей Десяк президент асоціації приватних інвесторів України замовив доставку Великоднього кошику з пасками з помпейської печі у центрі ремесел Дунстан.

Ірина Саранча голова громадської організації "Пароток" дякує ТМ "Україночка", яка розвезе 71 продуктовий набір членам ГО "Паросток", які оплатить БФ "Відродження". Вже є домовленість

Вінницький ресторатор Андрій Тягун закликав вінничан у Фейсбук підтримати малий та середній бізнес. На власному прикладі він пояснює як це зробити в умовах карантину.

  Він замовив квіти в місцевої квіткарки. А ще перерахував кошти за стрижку своєму перукарю, хоча потім підстригся вдома сам. 

Володимир Гройсман  в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV сказав,  що підтримати українських пенсіонерів, людей, які втратили роботу, а також економічно активні підприємства можна шляхом надання безвідсоткових кредитів. Такими мають бути першочергові кроки Уряду України в подоланні економічної кризи, спричиненої карантином та помилковою економічною політикою останніх місяців.

«Я розумію страхи, які є в кожній родині. Люди думають про своє «завтра» і «післязавтра», чи мине їх загроза хвороби і як пережити кризу, - сказав Володимир Гройсман. - Найголовніше завдання влади – зрозуміти те, що хвилює людей і провести людей "за руку" через ці складні часи».

В порівнянні з 2008 роком зараз підприємці мають більше шансів оговтатись, за рахунок роботи в онлайні. Можливість розширити ринок продажу та достукатись до цільової аудиторії має кожен. Нещодавно ми вже писали про це це у своїх статтях. Тому, сподіваємося, поради експертів вам стануть у нагоді.




Переглядів: 4459
Поширень: 3

Останні новини