В сезон роботи фонтану тут у гарну погоду в будні відпочиває від однієї до двох тисяч вінничан. На вихідні, коли до Вінниці масово їдуть туристи, набережну відвідує 10-12 тисяч людей. Зрозуміло, що такий потік відвідувачів – гарна можливість додаткового заробітку. І власники прилеглих до набережної торгових точок намагаються на цьому побудувати прибутковий бізнес.

Минув місяць з моменту відкриття цьогорічного сезону світломузичного фонтану «Рошен». Сьогодні набережна передана на утримання комунальному підприємству «Подільсько-туристичний інформаційний центр», який докладає зусиль, аби втілити в життя нові туристичні, інформаційні та культурно-розважальні програми, цікаві для людей різного віку. Щовихідних організовуються виступи Театру живої скульптури та артистів оригінального жанру. Запроваджені нові туристично-розважальні проекти «Дитяче караоке на Фонтані», «Освідчення на Фонтані», «Вітання дошколярика на Фонтані». З’явився новий цікавий сервіс з обслуговування вінничан та гостей міста: cолодощі та сувеніри продають дівчата в стилізованих сукнях, стюардеси-екскурсоводи розповідають про місто та його історію. Екскурсії проводяться як пішохідні, так і велосипедні на велорикшах. Велокав’ярні та кафешки-канапешки пропонують відвідувачам каву, чай, шоколадне фондю, фрукти в шоколаді, справжній вінницький квас та лимонад.

Сумісним зусиллям правоохоронних органів та департаментів міської ради на сьогоднішній день на набережній практично припинено стихійну торгівлю. «Це була дійсно велика та важка робота, у вихідні дні виходило по 40 інспекторів, які працювали з «стихійщиками», - каже Руслан Анфілов. - Сьогодні щодня з 11 до 23 години проходить патрулювання цієї території, і я вдячний правоохоронним органам за результат».

Та не всі вінничани й гості міста відпочивають культурно. Непоодинокими є випадки відпочинку компаній напідпитку, адже поряд із набережною розмістилося багато торгівельних точок, які продають алкогольні напої як у пляшках, так і «на розлив». Дійшло до того, що прямо навпроти дитячого майданчику на повну наливають пиво. «Хотілось би покращити культуру поведінки деяких відвідувачів - відвідування набережної в стані алкогольного сп’яніння, порушення громадського порядку, засмічення території. І саме велика чисельність навколо набережної місць, де продають алкоголь, сприяє скупченню громадян, які відпочивають некультурно», - каже начальник відділу молоді та туризму Руслан Анфілов.

Аби підтримувати територію набережної «Рошен» в належному стані – її доводиться прибирати 6 разів на добу. Відпочинок людей в стані алкогольного сп’яніння та продаж алкогольних напоїв заважає повноцінно насолоджуватись відпочинком громадянам, які приходять на набережну цілими родинами. Тому 7 червня, під час розгляду на засіданні виконкому міської ради питання «Про встановлення режиму використання та утримання території набережної «Рошен»», Руслан Анфілов виніс пропозицію розглянути питання заборони продажу алкогольних напоїв в безпосередній близькості біля набережної. Міський голова Володимир Гройсман зауважив, що дана пропозиція є цілком слушною, адже раніше подібна ситуація була і у Центральному парку імені Горького. Де зараз алкоголь не продається у всіх торговельних точках, а у спеціально відведених місцях, наприклад, у ресторанних закладах.

За результатами було прийнято рішення обговорити питання подальшого продажу спиртного у торгових точках поруч із набережною із громадою. Якщо вінничани це підтримають – торгівлю алкоголем там заборонять. ​



Переглядів: 3576
Поширень: 0