Мобілізація в Україні: для однієї категорії чоловіків можуть скасувати відстрочку

Відстрочку від мобілізації в Україні можуть скасувати для тих, хто здобуває вищу освіту вдруге. У Верховній Раді вважають, що повторне здобуття вищої освіти не є піставою для відстрочки.

З відповідною пропозицією виступив представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський, пише 24 канал.

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, вважає, що в умовах війни "абсолютно справедливо обмежити однією вищою освітою".

"Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", – зазначив народний депутат.

Веніславський стверджує, що на початку повномасштабної війни збільшилась кількість абітурієнтів, які старші 30 років.

"Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання" – сказав Веніславський.

На думку нардепа, існують зловживання, хоча він не виключає, що є певна кількість людей, яка дійсно хоче стати науковцями.

"Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання", – розповів депутат.

Нагадаємо, мобілізація в Україні триває, згідно із законодавством, студенти українських вишів, а також учні коледжів мають право отримати відстрочку. Йдеться про денну форму навчання, на заочну освіту відстрочка не поширюється.



Переглядів: 976
Поширень: 0

Останні новини