EPAM Systems активно розширює свій бізнес у Вінниці

Всесвітньо відома ІТ компанія EPAM Systems, відкрила у Вінниці вже другий офіс. Співпраця вінничан з компанією такого рівня, надає великі перспективи та можливості для розвитку у галузі новітніх технологій в нашому регіоні.

В Україні компанія працює вже 15 років, зокрема у Вінниці перший офіс було відкрито 12 років назад. Наразі представництво компанії має офіси у 5 містах України – це Київ, Харків, Львів, Вінниця та Дніпро. Співпрацює з понад 8000 ІТ-спеціалістів.

Для довідки:

EPAM Systems була заснована в 1993 році, її головний офіс розташовано у США. Загалом команди професіоналів компанії працюють в понад 25 країнах в Північній Америці, Європі, Азії й Австралії.

EPAM є провідним світовим постачальником послуг з розробки програмного забезпечення і цифрових платформ, дизайн-агентством. Компанія допомагає всесвітньо відомим бізнесам переходити на цифрові технології, вирішує бізнес-завдання із діджитал трансформації. Надає консультації із запровадження сучасних технологій.

У Вінниці бізнес розпочинався зі співпраці з невеликою кількістю ІТ-спеціалістів.

На самому початку це було приблизно 10 експертів. Щороку попит на ІТ-послуги з боку іноземних клієнтів зростав, отже, зростали та українські офіси, в тому числі й у Вінниці. Частина цих перших спеціалістів продовжує супроводжувати проєкти компанії.

Наразі вінницький офіс EPAM співпрацює з майже 350 спеціалістами, це програмісти та різні фахівці в цієї галузі. Як і в інших офісах співробітники залучені в проєкти із цифрової трансформації міжнародних замовників. Робота на проєктах побудована за принципом інтегрованих команд (коли фахівці із різних країн та міст можуть працювати на одному проєкті). На жаль, за умовами співпраці, ми не можемо озвучити назву клієнтів, але це великий бізнес зі сфери фінансів та страхування, торгівлі, медіа та розваг тощо. На відміну від інших офісів, у Вінниці сконцентрована унікальна для компанії експертиза з розробки мобільних рішень, систем управління контентом (CMS), сервісів телебачення через інтернет (ОТТ), вбудовані технології (embedded solutions).

Керівництво компанії вважає, що Вінниця є перспективним місцем для ІТ-індустрії

Це одне з найкомфортніших міст України, яке розташовано неподалік від Києва, має аеропорт міжнародного значення. Крім географії та інфраструктури, місто має значний потенціал за обсягами інтелектуального капіталу – понад 10 університетів та коледжів, щороку понад 800 студентів є випускниками в галузі  комп’ютерної науки. Все це створює підґрунтя для подальшого розвитку ІТ-сфери. З точки зору організації компанія побудована із практик-компетенцій, наприклад, за знаннями мов програмування – Java,.Net, Python та інших знань. У нас є підрозділ з розробки дизайну, бізнес-аналізу, тестування, проєктного менеджменту тощо. Усі спеціалісти мають змогу приєднатися до професійних спільнот. Ці спільноти формуються за інтересами спеціалістів для обміну досвідом та професійного зростання. Таких спільнот у Вінниці 11. Також, у компанії є підрозділ із навчання та розвитку. ІТ-фахівці мають змогу безкоштовно навчатися, обирати нові шляхи, поглиблювати наявні знання та розвивати так звані м’які навички. Навчання передбачає змішаний формат, який поєднує у собі отримання теоретичних знань, застосування їх на практиці та робота з ментором.

Свого часу вінницька філія розпочала співпрацю з великим міжнародними компаніями, які досі залишаються клієнтами EPAM, а їхні проєкти стали дуже масштабними. Також в офісі є унікальні для бізнесу компетенції, які постійно розвиваються. Експерти Вінниці консультують колег з інших міст та країн впроваджують системи управління контентом, сервісів інтернет-телебачення та вбудованих рішень для телекомунікаційного обладнання та платіжних систем.

Якщо говорити про вплив компанії на місто, то це створення робочих місць не тільки для ІТ-спеціалістів, а й у сферах обслуговування. Це сплата податків, які йдуть на розвиток регіону. Окрім економічного ефекту, компанія самостійно реалізує соціальні проєкти та долучається до покращення міста.

EPAM приділяє багато уваги соціальним проєктам у різних напрямах. Це освіта, і екології, і допомога місцевим спільнотам. Також у компанії активно підтримується волонтерський рух серед спеціалістів.

Освітні ініціативи компанії

Компанія вже декілька років поспіль реалізовує власну освітню програму eKids для дітей – підлітків. Діти отримують базові знання в програмуванні таких мов, як: Scratch, Python, HTML та ін. Мета програми – познайомити дітей із професією програміста, а також навчити творчо мислити, системно міркувати та спільно працювати. Навчання відбувається в ігровому форматі, його проводять тренери-волонтери компанії. Діти створюють самостійні проєкти – музику, мультики, малюнки, найпростіші ігри або програми. В минулому році таке навчання у Вінниці пройшли 45 дітей, до ініціативи долучилося 21 тренер-волонтер. Раніше, ця ініціатива поширювалася тільки на дітей програмістів компанії, але у 2019 році до учасників програми долучилися сторонні діти із родин, які знаходяться у складних життєвих обставинах (діти-переселенці, хворі на ДЦП тощо).

EPAM приєдналася до всеукраїнської програми Join IT, яка передбачає ознайомчі лекції з ІТ-професією для школярів. Так 6 програмістів-волонтерів з вінницького офісу відвідали віддалені дитячі будинки із лекціями — у смт Сутиски та Гніздечко у Вінниці. Ці візити мали своє продовження. Після лекцій наші спеціалісти стали Секретними Сантами для 45 дітей у школі інтернаті смт Сутиски. Саме у день Святого Миколая вони відвідали дітей і привітали із прийдешніми святами.

Екоініціативи та піклування про дітей

Волонтери компанії провели акції з озеленення дитячого будинку Вороновиці, що під Вінницею. Було висаджено фруктові дерева на території будинку, які успішно прийнялись.

У минулому році на Європейській площі, у серці міста, працівники компанії висадили 7 платанів. До цієї події приєдналися і діти, які навчалися на програмі eKids.

Також компанія регулярно проводить благодійні спортивні акції та ярмарки. Зібрані кошти спрямовуються на допомогу дитячим будинкам, наприклад, на закупівлю одягу, канцтоварів, спортивного інвентарю, побутових речей тощо.

Цифровізація міста та країни

Волонтери EPAM розпочали співпрацю з Вінницькою міською радою та Інститутом розвитку міста. На базі компанії створена відкрита спільнота дизайнерів, яка консультує працівників міської ради, щодо покращення її сайту.

Також спеціалісти вінницького офісу, разом із колегами з інших міст, беруть участь у розробці мобільного додатку ДІЯ, який передбачає оцифрування часто затребуваних документів. Це також волонтерський проєкт, його компанія реалізує для Міністерства цифрової трансформації.

В планах на майбутнє подальше кількісне та якісне зростання бізнесу. Через великий попит на ІТ-рішення у світі, компанія буде і надалі залучати до співпраці нових спеціалістів. Також, буде продовжуватися стратегія – розвивати унікальні компетенції та досліджувати нові технології на базі великих даних та штучного інтелекту. До речі, новий офіс у Вінниці з’явився з урахуванням подальшого розширення бізнесу.



Переглядів: 15248
Поширень: 14

Останні новини