Сніг на голову

Сніг у Вінниці

Зима-2012 просто так йти не хотіла. І повернулася наприкінці березня - щедрим снігопадом. Для Києва ця весняна аномалія стала справжнім стихійним лихом і обернулася ледь не колапсом для столиці, а тодішньому київському градоначальнику Попову довелось на всю країну у ток-шоу пояснювати неспроможність його комунальників. У Вінниці до примх природи виявилися готовими як технічно, так і морально. Вулиці і шляхи міста у ті дні розчищали 65 машин і 650 комунальників. Їм на допомогу прийшли МНСівці, військові.

Але, що надзвичайно важливо - звичайні жителі теж взяли до рук лопати, не чекаючи, поки спецтехніка чи двірники доберуться до кожної вулички. Хтось відгортав сніг на тротуарі біля своєї крамниці, будинку чи офісу, другий підсобив двірникам упоратись біля гаражів, третій допоміг відкритись заваленій снігом хвіртці на подвір\'ї старенької сусідки у приватному секторі. Робили це, бо відчували відповідальність один за одного.

Ще раз про себе примхлива природа нагадала вінничанам улітку. Із десяток відео "потопу у Вінниці" з\'явились у мережі після зливи, яка накрила місто 11 червня. Синоптики констатували, що за один день на Вінницю вилилась фактично півмісячна норма дощів. Біля електромережі вулицю люди переходили по коліна у воді, а автомобілі у прямому сенсі слова розсікали, наче катери.

Пам\'ятник Шевченку буде. Крапка

Уже не перший рік навколо теми встановлення пам\'ятника Тарасу Шевченку у Вінниці тривають дискусії. І ось для декого стало сюрпризом: проект пам\'ятника затверджений, так само, як і місце, де його встановлять. Більше того, зібрані усі необхідні для цього кошти. Офіційно відкрити пам\'ятник планують 9 березня 2014 року - до 200-річчя Шевченка.

Макет пам\'ятника Кобзарю презентували у Вінниці 15 жовтня. Авторство проекту пам\'ятника належить народному художнику України, лауреату держпремії ім.Шевченка Анатолію Гайдамаці і львівському скульптору Володимиру Цісарику, відомому вінничанам за скульптурою Григорію Артинову у сквері Козицького. Обидва є творцями оригінальних проектів в Україні і за кордоном.

Проект пам\'ятника став подарунком Вінниці від Благодійного фонду "Велика родина", голова наглядової ради якого Віра Ульянченко. Цей фонд опікується багатьма проектами, приуроченими до Шевченківського ювілею. Тож для Вінниці і вінничан ця левова частка роботи зі створення пам\'ятника не коштувала ні копійки. Саме ж виготовлення пам\'ятника, як зазначила Віра Ульянченко, коштуватиме 500-600 тис. грн. Збором потрібних для цього коштів займався вінницький Благодійний фонд "Подільська громада", головою наглядової ради якого є Віктор Бронюк. До слова, першим здав гроші у фонд на спорудження пам\'ятника Шевченку мер Вінниці Володимир Гройсман, свій внесок зробили і міські депутати.

Встановлять пам\'ятник Кобзарю у Вінниці на Музейній площі: біля художнього і краєзнавчого музеїв. Власне, за словами Анатолія Гайдамаки, це місце - найбільш вдале. Зі свого боку міська влада спільно із ОДА планує ще й зробити реконструкцію площі.

Домбровського позбавили депутатства

Судовий спір про законність обрання екс-губернатора Вінниччини Олександра Домбровського народним депутатом розпочався майже одразу після того, як він виграв вибори по 11-му округу у Вінниці. 14 листопада 2012 року Вищий адмінсуд України прийняв постанову, якою підтвердив рішення ЦВК про визнання законності обрання Домбровського нардепом. А вже 8 лютого той самий Вищий адміністративний суд ухвалює рішення, протилежне попередньому за своїм змістом, - визнаючи недостовірними результати виборів по 11-му округу. Далі були рішення уже інших судів, блокування картки для голосування у Раді, і зрештою звернення Олександра Домбровського до Європейського суду з прав людини.

Разом з вінничанином Олександром Домбровським Вищий адміністративний суд своїм рішенням позбавив депутатських повноважень ще одного нардепа - Павла Балогу. Юристи не переставали дивуватися рішенням судів, а сам факт позбавлення мандатів цих двох нардепів у такий спосіб називали прецедентом. Аналітики ж - "показовою поркою" і "устрашінням потенційно непокірних" нардепів. На захист недавнього опонента Домбровського стали народні депутати від опозиції, а у парламенті, по правді, самі не знали, що з цим усім робити, бо раніше так депутатства не позбавляли нікого.

Перевибори по 11-му округу, попри бурхливі дискусії, так і не призначили. На сьогодні цей вінницький виборчий округ залишається без народного депутата, а це значить, що інтереси мешканців цієї частини Вінниці у парламенті не представлені.

Сам Олександр Домбровський наразі працює керівником проекту на підприємстві "Миронівський хлібопродукт".

Зняли звинувачення… посмертно

Звістка про смерть керівника Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана потрясла багатьох, і не тільки у Вінниці. Дмитро пішов із життя 5 серпня. Він саме був у Києві, готувався до суду у скандально відомій порносправі, засідання мало відбутися наступного дня. 5 серпня правозахисник дав своє останнє інтерв\'ю - газеті "Експрес" про права довічно засуджених. Дмитру Гройсману був 41 рік. У нього була неоперабельна патологія серця, і він знав, що може померти будь-якої миті.

12 серпня у Вінниці відбулось 74 засідання міського суду у тій самій порносправі. У суді правозахисника виправдали - у зв\'язку з відсутністю в його діях складу злочину. Суддя проголошував вирок більше тридцяти хвилин.

Пішла цього року із життя ще одна відома людина - гонщик Вадим Нестерчук. Загинув, як кажуть, при виконанні. Разом із пакистанським колегою тренувався в пустелі ОАЕ. Авто засіло в пісках, за бортом - 50-градусна спека та обмежені запаси води. Вадим вирішив не чекати допомоги, пішов її шукати сам, адже напарнику ставало зле. 42-річний гонщик не розрахував сили. Помер від зневоднення і теплового удару.

Рейтингові підйоми

Цього року Вінниця стала першою у списку 50 кращих міст для життя. Такі результати рейтингу, який ось уже сьомий рік складає журнал "Фокус". А ще кілька років тому ми раділи, що Вінниця - у десятці кращих.

За оцінками експертів "Фокусу", у Вінниці порівняно високий приріст населення за рахунок перевищення народжуваності над смертністю. При цьому відтоку населення за рахунок міграції практично немає. Рівень ділової активності теж високий, як наслідок, не галопує рівень безробіття. У Вінниці середні показники за критеріями екології та вартості нерухомості. Але це не завадило місту обігнати в рейтингу столицю - у Києва за цими показниками результати виявилися гірші.

Вінниця також піднялася з десятого на шосте місце в списку кращих міст для бізнесу в Україні - рейтинг українського Forbes. Оглядачі журналу оцінювали міста за п\'ятьма показниками: людському капіталу, купівельній спроможності громадян, інвестиційному клімату, економічній стійкості, а також інфраструктурі. Вінницю назвали містом, що розвивається.

А вже у листопаді було ще три перемоги. "Майкрософт" визнала Вінницю лідером по інноваційності. Спільнота програмістів DOU назвала наше рідне місто кращим містом для життя і роботи ІТ-спеціалістів в Україні. У рейтингу "ОПОРИ" Вінниця впевнено обійняла перше місце по розвитку об\'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Реорганізація трьох шкіл і відродження дитячого садочка

Гучною стала для вінничан реорганізація трьох міських шкіл: №1, № 25 і №10.

Так, з 1 вересня учнів початкової школи гімназії №1 переводили у новий навчальний заклад першого ступеня (1-4-ті класи), який створено на базі школи №25. Там же, у школі №25 залишились уже існуючі початкові класи. Учнів середніх і старших класів школи №25 переводили до школи №10. Разом з учнями на навчання до інших шкіл переходили і їхні учителі.

Підгрунтям для реорганізації стало навчання майже семи тисяч вінницьких школярів у другу зміну, а після реорганізації майже тисячу учнів отримали можливість навчатися у першу зміну. Але плани мерії батьки сприйняли "у штики" і вийшли з протестом, адже зміни мали відбутися уже з 1 вересня, а повідомили про них у школах за кілька тижнів до нового навчального року.

Хвиля незгоди спала після спілкування батьків з міським головою. Тим більше, що і батьки, і учні отримали від мерії гарантії повної підтримки і допомоги, аж до перевезення до нової школи усього купленого у класи, забезпечення проїзними і навіть шкільними автобусами на період адаптації. Учителів запевнили, що у зарплаті вони не постраждають, а розклад уроків формуватиметься максимально комфортно для них.

Згодом журналісти перевірили, як дітям навчається у нових закладах. Нарікань не було.

А після змін у гімназії №1 звільнилося приміщення колишнього дитячого садочка, який свого часу через ненаповнення віддали гімназії для початкової школи. Коли його відновлять, він зможе прийняти близько 300 дошколяриків.

Ухвалили стратегію і бренд міста

Щоб ухвалити стратегію розвитку Вінниці до 2020 року, міські депутати 30 серпня зібралися на позачергову сесію. Важливість документа і його значення для розвитку обласного центру підкреслювала присутність у залі губернатора і голови облРади. По правді, такою увагою перші особи області "балують" міських депутатів не часто. Але цього дня на сесії міської ради розглядалось справді стратегічне питання - як буде розвиватися Вінниця у найближчі сім років. Перед ухваленням документ майже три місяці обговорювався з вінницькою громадою.

У стратегії "Вінниця-2020" визначено 5 пріоритетів, які взаємопов\'язані між собою: 1 - Формування сильної місцевої громади, 2 - Економічний розвиток, спрямований на високий та належний рівень зайнятості, 3 - Сталий екологічний розвиток і поліпшення надання житлово-комунальних послуг, 4 - Якість життя, 5 - Збалансований просторовий розвиток.

Але на першому місці - все ж громада. І саме це кардинально вирізняє вінницький "план дій" серед інших. Адже коли місто розбудовується для людей і заради людей, це міняє і саме місто.

- Все починається з громади. І якщо мені хтось скаже, що найперше важлива економіка чи транспорт, інфраструктура або щось інше, я з цим не погоджуся, - пояснював на презентації стратегії таку розстановку пріоритетів мер Володимир Гройсман. - Найголовніше, що є у місті - це громада, яка формує власний погляд на своє життя, яка дотична і причетна до тих змін, які відбуваються. Я б дуже хотів, щоб наша громада укріплювалася.

Свою оцінку стратегії "Вінниця-2020" дали також у містах Цюріх і Кельце, з якими Вінницька міська рада співпрацює і співпрацювала, зокрема, на етапі підготовки стратегії: відзначили орієнтир вінничан на європейські цінності й стандарти і відповідність документам Євросоюзу.

Разом зі стратегією розвитку Вінниця отримала і власний унікальний бренд - SMILE (посмішка). Власне, абревіатура SMILE містить ознаки міста, яким прагне стати Вінниця. Це місто із сильною і активною територіальною громадою (Strong), сучасне місто (Modern), цікаве місто (Interesting), місто, зручне для життя (Liveable), енергійне місто (Energetic).

Сьогодні смайлики можна побачити і на вітальних листівках, і на новорічних подарунках від міського голови, і на сайті міської ради.

Вінничани вийшли на майдан - ЗА Європу

Євромайданом у Вінниці став "Париж", як у місті неофіційно називають площу Театральну. У той же день, коли уряд своїм розпорядженням призупинив підготовку до укладання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, тут, на площі, зібралися з десяток вінничан, шокованих цим рішенням влади. Уже наступного дня, у п\'ятницю, на Театральній зібралися кілька сотень людей, а у неділю, 24 листопада, - близько 2 тисяч. Заклик через соцмережі - прийти і заявити свою громадянську позицію - побачили, почули і підтримали.

"Вінниця - це європейське місто, українці - європейський народ, і майбутнє незалежної України - тільки у вільній Європі!", - так у резолюції написали вінничани, поки ще не протестуючі, а ті, хто вийшов відстоювати євроінтеграцію України.

Напередодні саміту у Вільнюсі Вінницька міська рада зібралася на сесію. І першим питанням, за яке проголосували одностайно, була однозначна підтримка європейського курсу України. Телеграму з текстом відповідної заяви депутати надіслали Президенту України Віктору Януковичу, Президенту Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу і Президенту Ради Євросоюзу Герману ван Ромпею. На площі перед мерією поряд з прапорами України замайоріли прапори Євросоюзу.

Після нічного розгону майдану настрій у суспільстві кардинально змінився. І навіть неприхильники євроінтеграції вийшли на Євромайдан уже не за, а проти - безчинств і насилля, яке було продемонстроване у Києві. Приєдналися до вінничан і мер Володимир Гройсман, депутати міської і деякі депутати обласної Ради. Також у місті організувалась громадська рада вінницького Євромайдану, яка взяла на себе координацію мирних акцій і блокування будь-яких можливих провокацій. Багато вінничан поїхали на Євромайдан у Київ. І хоч на сьогодні таких велелюдних мітингів, як у перші дні протестів, не збирається, більшість жителів міста свою думку не змінюють: Вінниця - за Європу!

Резонансні затримання і "посадка"

На початку липня за вимагання 400 тисяч гривень міліціонери затримали Тараса Чорноівана, редактора газети "Тарасова правда" і однойменного Інтернет-видання, котре здобуло репутацію "зливного бачка". Там друкувалися статті про Петра Порошенка, донедавна лідера "Фронту змін" Сергія Кудлаєнка, мера Володимира Гройсмана, губернатора Івана Мовчана, "улюбленцем" Тараса став Олександр Домбровський.

- Нами був затриманий по кримінальному провадженню головний редактор видавництва газети "Тарасова правда" Чорноіван Тарас Миколайович за вимагання 400 тисяч гривень в одного з керівників вищого учбового закладу у Вінницькій області, - повідомив тоді начальник обласної міліції Віктор Русин.

Також начальник УМВС у Вінницькій області повідомив, що гроші з керівника вінницького вишу вимагалися за те, "що публікації, які були оприлюднені в газеті "Тарасова правда" і в Інтернет-виданні, будуть зняті із засобів масової інформації і більше не буде статей відносно цієї людини.

Після перебування під вартою підозрюваного випустили під заставу. За збігом обставин у Вінниці кілька разів "мінували" міський суд на Грушевського - саме у ті дні, коли мали проходили засідання у справі Чорноівана. "Мінера" і досі шукають.

Також цього року, у вересні, резонансним став вирок меру Гайсина, якого звинуватили у привласненні близько 800 тис. грн. Гайсинський районний суд засудив Анатолія Гука до семи років позбавлення волі із конфіскацією майна. Його взяли під варту просто у залі суду. Разом із мером Гайсина вирок винесено й головному лікарю Гайсинського району, та його двом підлеглим. Наприкінці листопада Анатолія Гука випустили на підписку про невиїзд, а матеріали справи направили на додаткове розслідування. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Вінницької області.

Вінничанка - на конкурсі "Міс Всесвіт" й інші перемоги вінничан

Ольга Стороженко

Вінничанка Ольга Стороженко офіційно увійшла у ТОП-10 красунь світу. Ольга гідно представила Україну на конкурсі "Міс Всесвіт 2013". І хоч корону головної красуні світу здобула 25-річна учасниця з Венесуели, наша Ольга, здається, не дуже-то і розстроїлась. Уже після конкурсу компліментами вінничанку просто засипав член журі і лідер легендарного гурту Aerosmith Стівен Тайлер, а відомий мільярдер Дональд Трамп похвалив її за хорошу роботу і сказав, що Ольга йому дуже сподобалася на сцені.

Марія Швець

Загалом, рік 2013 був для вінничан щедрим на перемоги. Уперше перемогу у Міжнародному конкурсі краси "Міss KhanShatyr - 2013", який проходив у столиці Казахстану Астані, здобула вінничанка Марія Швець. Дев\'ятирічна вінничанка Дарія Яринчак здобула першість на чемпіонаті Кубка світу зі східних танців (World Cup off Bеlly Dance), який проходив в Одесі. Дев\'ятирічний Сергій Іванченко з Бершаді був єдиним учасником з Вінниччини на Всеукраїнському дитячому конкурсі "Крок до зірок-2012" і здобув перше місце у номінації "Вокал" від 9 до 10 років". Команда недільних шкіл Вінницької єпархії стала переможцем VI Міжнародного конкурсу школярів-знавців православної культури "Зерно істини". Три вінницькі школярки - Олеся Сенченко, Ангеліна і Вікторія Паскаренки - стали кращою командою на Всеукраїнському осінньому колоквіумі школярів "Космос. Людина. Духовність".

В\'ячеслав Узєлков

У світі спортивних подій вагомою стала перемога вінничанина В\'ячеслава Узєлкова - вінницький боксер став володарем титулу інтернаціонального чемпіона, перемігши технічним нокаутом американця Джейдона Кодрингтона.

А ще у Вінниці цьогоріч на День Незалежності встановлено коровайний рекорд. Наш подільський Диво-птах посів перше місце на Всеукраїнському конкурсі у столиці. І це далеко не повний перелік "маленьких" перемог вінничан.

Таким же успішним і переможним хай для усіх нас буде і наступний рік.

А ще цього року у Вінниці



Переглядів: 8403
Поширень: 0