Гастрономічне свято довжиною в рік: підведено підсумки першого року проекту «13 шефів» у Вінниці

На початку цього року вінницький гастрогід Олена Павлова оголосила про початок й у нашому місті проекту, що допомагає вивести шеф-кухарів та їх мистецтво під світло софітів, надати їм можливість експериментувати й розвивати власну майстерність. Проект «13 шефів» вже відомий в Україні, але у нашому місті проводився вперше і участь у ньому брали десять вінницьких кухарів та ще двоє з Хмельницького.

Гастрономічний проект був започаткований у Львові 3 роки тому Андрієм Валовим. Шефи та ресторани по черзі приймали у себе на звані вечері своїх досвідчених колег, намагаючись їх здивувати. Наші кухарі обмінювались досвідом та товаришували, тримали «іспит» один перед одним та просто підтримували нових друзів у важкі хвилини. Ресторани міста мали можливість розкрити свою неповторність та унікальність. А основною метою була популяризація філософії нової української кухні, а також гастрономії в HoReCa.

Оцінювали страви самі ж шефи: за загальне враження, за креативність вечері, за смак, поєднання страв та напоїв, використання локальних продуктів, сезонність і актуальність презентованого меню.

І ось рік завершився і під час урочистої гала-вечері у Львові було названо кращих з кращих. 17 грудня у закладі Edem Resort Medical & Spa зібрались зіркові кухарі з Івано-Франківська, Харкова, Дніпра, Хмельницького, Вінниці, Києва, Тернополя та Львову. За рік що минув у семи містах де проводився проект відбулось 120 авторських кулінарних вечерь, було приготовано 500 унікальних страв і ено-гастрономічно підібраних напоїв.

За цей рік у Вінниці відбулось 10 вечерь і ще дві у Хмельницькому (в наступному році це місто буде приймати проект окремо!). За час що тривав проект деякі ресторани перестали існувати, кілька шефів змінили місце роботи, а найбільшим переживанням у спільноті кухарів стала біда, що сталась з Євгеном Загороднюком, який через кілька місяців після своєї чудової вечері пережив крововилив у мозок. На щастя, не без допомоги товаришів, Євген одужав і це справжнє диво!

Якщо ж пригадувати найяскравіші моменти вечерь, то першим з учасників не побоявся виступити Борис Сиченко, який тоді ще працював у ресторані «Мармарис». Він здивував морозивом з бичачих хвостів, оригінальною подачею та застосуванням нових технологій. Наступною була Людмила Редько зі «Старого замку» яка дивувала бессарабськими наїдками, готуючи все лише з одною помічницею та ще й затанцювала після вечері. Відроджену козацьку кухню презентував у ресторані «Гетьман» Віктор Палевський (зараз він уже працює у закладі «Батискаф»). Далі була гастро-подорож до Хмельницького і відвідування ресторану «Південна брама» де пригощали свіжою дичиною та соковитими ягодами. У червні шеф-кухар ресторану «Canape» Євген Загороднюк пригощав паштетом з равликів, півнем тушкованим у вині та цибулевим морозивом. В липні пригощав ресторан «Словянський двір», який зараз вже, нажаль, не існує. Це була феєрія одеського гумору та кухні в стилі «Перлини біля моря», яку підготував шеф Борис Теличко. В кінці літа грузинський шеф «Батискафу» Резо Теймуразов вразив порівняннями  чорноморських і заморських рибних страв. Потім ресторація «Шпігель» та Михайло Яровий у Хмельницькому впевнено довів всім, що вони експерти з кухні Поділля пригостивши супом з бичачих хвостів, кремом з пастернаку і вином з чорнобривців. У вересні наймолодший шеф проекту Сергій Марковський запросив всіх на неймовірний і креативний фьюжн-пікнік під дахом до «Люди Fusion Place». Справжню атмосферну, стильну й смачну подільську осінь продемонстрував Андрій Леженко з Aura, який готував вінницькі каштани. Богдан Кордиманенко запросив всіх у «Гості» де пригощав просто й вишукано із зануренням у казку про Вінні-Пуха. А наприкінці сезону що таке американська кухня у вінницькій інтерпретації дав спробувати Олександр Гринь у стильному закладі «American Bar & Grill».

12 таких різних вечерь і таких креативних та професійних кухарів! Ось що сказала після закінчення проекту його кураторка Олена Павлова: «Це було фантастично прекрасно. Увесь рік, з найкращими вінницькими шефами, найсміливішими та затятими. А гала-вечеря – мов вишенька на торті доповнила і створила настрій на наступний рік». Потім вона назвала імена переможців!

Вінничани привезли додому нагороди в шести номінаціях: за поєднання страв та напоїв відзначили Бориса Сиченко, за креативність Сергія Марковського, за локальність Олександра Яворського, за смак Михайла Ярового, за сезонність Євгена Загороднюка і за враження Резо Теймуразова! Окрім того всі учасники проекту отримали відзнаки, а вінницька делегація була найбільшою за кількістю учасників!

«Отже, ми завершуємо проект сезону 2018 року та щиро дякуємо за підтримку та співпрацю компанії «Авалакс», яка була з нами протягом усього періоду, компанії «METRO Cash & Carry Ukraine», що є сьогодні для вінницької хореки компанією-постачальником якісних продуктів номер один», – констатувала Олена Павлова та запросила всіх, хто може порадити вінницького «улюбленого майстра і служителя музи Куліни» у цікавий та душевний проект «13 шефів» звертатись безпосередньо до неї: «Хочеться нових облич, страв, напоїв, смачних пригод. Побачимось у новому році!»

До 10 січня триватиме набір на сезон 2019, а потім буде оголошено назви ресторанів та імена шефів, що візьмуть участь у смачному проекті!

Всі фото з офіційної сторінки проекту «13 шефів» у мережі Facebook.



Переглядів: 4920
Поширень: 1

Останні новини