12 років благодійності: "Подільська Громада" - фонд, що змінив наше суспільство

Вони  завжди «на передовій», у тих місцях, де потрібна допомога. Благодійність для них – це буденний стиль життя. Вони – це волонтери Благодійного Фонду «Подільська громада», про який знає чи не кожен вінничанин.

Цьогоріч фонду виповнилось 12 років. Колектив сайту «Моя Вінниця» вирішив нагадати вінничанам про те, з чого починалась  діяльність Фонду та які проєкти були реалізовані за їх підтримки.

БФ «Подільська громада» був створений  у травні 2008 року за ініціативи тодішнього міського голови Володимира Гройсмана. Очільник Вінниці прагнув, аби у місті було створено організацію, недержавний фонд, який буде підзвітним в першу чергу громаді – прозорим та відкритим для всіх. Це мала бути організація, яка вивчає та знає потреби  місцевої громади, добре орієнтується в середовищі громадських організацій міста.

За роки свого існування реалізовано сотні проектів. На базі «Подільської Громади» створено чимало спеціалізованих фондів – для підтримки воїнів, для талановитої молоді тощо. Але наразі одним із наймасштабніших є  Спецфонд «СтопВірус», який ініціював Володимир Гройсман. Він першим перерахував кошти у фонд, аби допомогти Вінниці боротися з пандемією, підтримати лікарів та запобігти протидії розповсюдженню коронавірусу. За його словами, Вінниця не раз давала приклад іншим регіонам у своїй здатності об’єднуватись і протистояти викликам.  Він також закликав великі підприємства, бізнесменів та звичайних небайдужих громадян долучитись до цієї ініціативи.

Кошти, які надходять на Спецфонд «СтопВірус», спрямовують на додаткову закупівлю тестів, апаратів штучної вентиляції легень, медикаментів, масок тощо – для потреб міста та області. Всі витрати ведуться  прозоро, про усі кошти, які надходять, «Подільська громада» звітує у мережі Фейсбук та на сайті.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов підтримав цю ініціативу. Він та його родина також перерахували кошти на цей спецфонд. «Ці ініціативи – дуже позитивний крок. До мене також звернулись представники колективу Вінницької міської ради з пропозицією перерахувати у цей спецфонд свій одноденний заробіток», - сказав Сергій Моргунов.

«Подільська громада»  стала «стержнем» допомоги Вінниччині у боротьбі із Covid-19.  Наразі завдяки «СтопВірусу» не лише міські лікарні поповнюються захистами індивідуального захисту, дезінфекторами та необхідним для боротьби з коронавірусом. «Географія» дії програми розширилась і на райони. Наразі певно не існує жодного  району на Вінниччині, до якого б не надійшла допомога від спецфонду.

Голова представницької Ради Фонду Громади «Подільська Громада», соліст музичного гурту «ТіК» Віктор Бронюк пам’ятає з чого все починалось. Ідеєю створення фонду була підтримка тих, кому треба допомогти та хто має бажання допомагати. Їхня команда мала перетворити спонтанну благодійність на  філантропічну справу. Гасло благодійного фонду є відповідним «Ми допомагаємо тим, хто допомагає іншим».

«Свого часу я зрозумів, що місцева влада не може знати про всі цікаві ініціативи нашого міста, тому потрібно об’єднувати зусилля і шукати можливості»- розповідає Віктор Бронюк.

Віктор пригадує, з якими труднощами довелось зустрітися на початку роботи: «Важко було з самого початку, коли доводилось доносити до свідомості громадян, що гарні справи робити цілком можливо і в захваті від цього можуть бути як ті кому допомогли, так і ті, хто допомагав. Також про це можна і треба говорити, щоб всі знали, що мрії збуваються і ставили такі історії за приклад. Взагалі, кожна програма маленька чи велика (це може бути волонтерство чи спорт, або велика програма така як СтопВірус) була б неможливою без роботи команди та тієї комунікації, яка напрацьована за ці 12 років. Взаємодія між владою, громадою та бізнесом стали запорукою ефективної роботи фонду» - коментує Віктор Бронюк.

Найяскравіші спогади засновника «Подільської Громади» Андрія Дручинського – це волонтерська діяльність у перші роки війни на Сході.

«Пригадую 2014 рік. Прийшла війна. Я просто взяв телефонну книжку і почав обдзвонювати всіх. Закликав людей гуртуватись в допомозі хлопцям: годувати, одягати, допомагати машинами. Тоді вже було зрозуміло: люди готові віддати останнє заради миру. Бабусі навіть приносили по 50 гривень, і ми розуміли, що це для них величезні гроші, але вони хотіли так допомогти», - пригадує Андрій Дручинський.

Пліч-о-пліч поряд із засновником і «татом» «громади» Адрієм Дручинським була його права рука та помічниця, а зараз голова правління Фонду громади Олена Данілова.

«Один із перших, ключових, таких теплих заходів, який мені запам’ятався, був «Я люблю Вінницю». Вінничани писали на маленьких сердечках, за що вони люблять свої місто і як пишаються ним. Вони з таким захватом розповідали про вулички, школи, людей, родину. От такі дрібнички дарували мені натхнення: цей ватман багато років висів у нашому офісі, і ми його постійно перечитували», - розповідає Олена.

Олена каже, проєкти «громади» сприймались, як маленькі діти: їх виношували, давали життя, пильнували, вдосконалювали. Скільки ж всього «зростили» за 12 років - збились рахувати.

«Один з яскравих проєктів була акція «Вільна кава для вільних людей». Тоді ще не були популярні такі публічні заходи. Ми просто ставили столики серед міста і до нас підходили люди: тоді багато організацій громадських між собою «запартнерилися». Ще один такий ключовий форум був 2015 року, який об’єднав представників влади, громади та бізнесу. До нас тоді приїхали дуже круті експерти з різних міст», - повертається у спогади Олена.

Згодом, обов’язки голови правління ФГ «Подільська Громада» лягли на плечі Лесі Найчук. Вона розповіла нам про історію аукціону проектів. 

«Аукціон проєктів закрутився у 2016-му. Перший в Україні формат благодійного Аукціону пройшов «на ура». Захід відвідало більше 50 вінничан, які за 2 години «задонейтили» близько 60 тисяч грн для 5-и проектів. Найбільше, 17 з лишком тисяч, отримав проєкт «Побачте нас». За ці кошти автори проєкту, члени ГО «Культурний всесвіт» надрукували 24 книги шрифтом Брайля, а також записали 26 аудіокниг. Ці художні книги тепер зберігаються в одній з міських бібліотек, і ще багато років ними користуватимуться люди з порушеннями зору. Також, вже майже рік, як у парках та скверах Вінниці є вбиральні для чотирилапих», - розповідає Леся Найчук.

Загалом з 2016 року «Подільська Громада» провела 4 таких аукціони. Завдяки попереднім, у Вінниці «вдихнули» життя 15-и проєктам, на загальну суму 223 000 грн. «Десь в нашому місті з’явилась асфальтована доріжка до школи замість чагарників. Комусь, можливо, врятував життя флікер на одязі та лекції про безпеку на дорозі, - продовжує Леся. -  Школярі здобули перший досвід роботи з медіа та самостійно записали серію передач про екологію для місцевого радіо, усе це та значно більше допомогли втілити в життя  в тому числі наші Аукціони» . 

Ми підготували невеличкий огляд з ТОП-10 проектів, які були реалізовані за підтримки «Подільської громади» за 12 років. Підкреслюємо, це лише невеличка частинка тієї роботи, над якою щоденно працює команда Фонду разом із вінницькою громадою, бізнесом та владою.

1. Пам’ятник Шевченку

У листопаді 2011 року Благодійний фонд «Подільська громада» висловив свою готовність розпочати збір коштів на спорудження пам’ятника Кобзарю. Фонд «Подільська громада» здійснив підготовку необхідних документів. Проект повністю реалізовано за рахунок добровільних внесків членів територіальної громади та за кошти благодійників.

2. «Школа доступна для всіх»

У 2014 році школі №6 відкрили і запустили спеціальний ліфт для людей з обмеженнями фізичними можливостями. Облаштування ліфта у школі № 6 стало можливим завдяки небайдужим вінничанам, які упродовж двох років жертвували по 1–2 гривні на соціальний проект «Школа доступна для всіх». В результаті, Благодійному фонду «Подільська громада» вдалося назбирати 250 тисяч гривень. За ці кошти закупили сам ліфт і технічне обладнання. Майже 600 тисяч гривень виділили з міського бюджету, за них виготовили проектну документацію, облаштували інженерні споруди, збудували ліфтову шахту тощо.

3. «Комп’ютер другу»

В 2009 році «Подільська Громада» разом із і ГО «Гармонія» організували проект «Комп’ютер другу». Вінничани приносили  монітори, системні блоки, клавіатуру та інше приладдя для комп’ютерів. Їх ремонтували, а далі разом із «громадівцями» розвозили в самі віддалені куточки тим, хто їх потребував: самотнім, малозабезпеченим родинам, людям з інвалідністю.

4. Безбар'єрний доступ до закладів культури

Соціальний проект з метою адаптації закладів культури до потреб людей з функціональними обмеженнями. У 2011 році доступнішими стали театр Садовського та Вінницька міська центральна бібліотека ім. Бевза. У цих закладах відремонтовані та адаптовані кімнати особистої гігієни для людей з інвалідністю, знівельовані пороги для зручності пересування, збудовано пандуси тощо.

5.  Бізнес для екології

Було оголошено конкурс по збору використаних батарейок. Його метою було підвищення обізнаності вінничан щодо правильної утилізації небезпечних електронних відходів. До конкурсу долучилося 24 вінницьких заклади та установи (з них 18 – це школи), яким безкоштовно було надано контейнери для збору елементів живлення. Фактично протягом двох місяців вінничанами було зібрано 1105,6 кг використаних батарейок

6. «Громадська толока для Колоска»

Метою проекту було  покращення санітарних умов та матеріально-технічного оснащення садочка №51 м. Вінниці шляхом організації капітального ремонту харчоблоку. Проект дав змогу повноцінно функціонувати дошкільному закладу, уникати постійних проблем з забезпеченням належних санітарно-гігієнічних умов.

7.  Допомога військовим

Із початком війни на Сході України «Подільська громада» активно долучилась до збору коштів у підтримку армії.  Вже тоді люди довіряли громадській, на той час, організації «Подільській Громаді». Численні вантажі, які збирали силами громади, влади міста та волонтерів, команда відправляла нашим захисникам на Донеччину та Луганщину: продукти, одяг, засоби гігієни, буржуйки, ліки, а іноді й автівки. А ті, що потрапляли під обстріл ворога та ламались, лагодили силами вінницьких благодійників.

8. Програма «Екомісто»

Ця програма була першим кроком у сортуванні сміття. Волонтери проводили інформаційні заходи з питання важливості сортування відходів, проводили опитування серед вінничан та розповідали, як правильно сортувати непотріб.

9. Благодійні контейнери для одягу

В багатьох місцях нашого міста були встановлені спеціалізовані контейнери, куди вінничани могли передавати вживані речі у гарному та чистому стані.   Контейнери для вжитого одягу встановили у квітні 2016 року за ініціативою благодійного фонду «Подільська громада» та комунального підприємства «ЕкоВін». Речі, які потрапляють до контейнерів,  передають нужденним.

10.  «Щедрий вівторок»

«Щедрий вівторок» об’єднав навколо себе бізнесменів, дизайнерів та депутатів. Під час унікального онлайншоу на телеканалі «Віта» Вінниця вперше долучилася до всесвітнього руху #GivingTuesday в рамках Всеукраїнського дня добрих справ.

Загалом,  за період робити волонтери фонду встигли залучити понад  52 мільйони гривень. Було реалізовано понад дві з половиною сотні великих проектів - для однієї громади.  Наразі фонд нараховує 184 донори-бізнес-партнери. Благодійністю у фонді нині займається майже 150 волонтерів та волонтерок. За роки існування «Подільська громада» отримала понад півсотні грантів. За підтримки місцевих організацій та бізнес-партнерів вже реалізував низку благодійних, в тому числі медичних, програм міського та обласного рівня.




Переглядів: 5109
Поширень: 136

Останні новини